Frenštát pod Radhoštěm se zatím těžebních věží nezbaví. Soud odložil jejich bourání

13. březen 2014

Demoliční čety zatím do důlního areálu ve Frenštátě pod Radhoštěm nevstoupí. Těžební věže, které vadí starostům i ekologům, firma OKD bourat nemusí – alespoň prozatím. Rozhodl o tom Krajský soud v Ostravě, který řešil spor těžařů se stavebním úřadem.

V květnu 2012 aktivisté obsadili těžební věže přímo v zakonzervovaném areálu a vyvěsili na nich protestní transparenty. Nahoře byl i Jan Rovenský z hnutí Greenpeace.

„Měli jsme reakce lidí z celé České republiky, kteří nám psali přes facebook, že nám drží palce. Vyvěsili jsme nový transparent, na kterém je napsáno Bakalovy černé stavby,“ popisoval tehdy a dodal:

„Má upozornit na to, že kdyby společnost OKD dodržovala zákon, my bychom vůbec neměli kam lézt. Protože ty těžní věže měly být už dva roky zbourané.“

Po dlouhých tahanicích stavební úřad rozhodl, že asi padesátka budov včetně věží jsou černé stavby a nemají potřebná povolení. Těžaři to ale nepřijali a podali žalobu k soudu. A ten rozhodl, že zatím se nic bourat nemusí.

Marek Síbrt z OKD je spokojený. „Společnost OKD od počátku deklarovala, že využije všech možností daných legislativou České republiky. My rozhodnutí krajského soudu, které přiznává odkladný účinek, vítáme,“ tvrdí.

Starostové z Beskyd ale svůj boj nevzdávají. „Rozhodnutí soudu akceptujeme, ale OKD nesmí stavby užívat,“ říká Jiří Novotný starosta Trojanovic, zvolený za nezávislé sdružení, a doplňuje:

„My to řešíme s báňským úřadem, s živnostenským úřadem, se stavebním úřadem. Budeme podávat podněty, aby OKD přestalo užívat stavby, které jsou jednoznačně černé a je o tom pravomocně rozhodnuto.“

Věže jsou pro místní symbolem největšího strašáku – těžby pod malebnými Beskydami.

autor: ada
Spustit audio