Frýdek-Místek dal upravit centrální hřbitov i smuteční síň

4. listopad 2019 13:15

Na centrálním hřbitově ve Frýdku-Místku byly dokončeny úpravy za více než 3,7 milionu korun. Za další přibližně milion korun byla upravena také smuteční síň, řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Jana Matějíková. Město plánuje rozšíření hřbitova a práce by mohly začít už v příštím roce.

„V místech, kde stávaly skleníky, by se mohlo začít budovat kolumbárium, zóna pro epitafní desky i hrobová místa. Kapacita hřbitova by tak mohla být navýšena o více jak 3000 hrobových míst,“ uvedl primátor Michal Pobucký (ČSSD).

Na hřbitově už byly dokončeny i práce na jedné z nejrozsáhlejších úprav. Po opravách chodníků byla renovována také část pod křížem, kolem kapličky, vsypové loučky a schodiště.

„Ve zmíněných místech byla položena betonová dlažba v přírodní šedé barvě. Chodníky byly propojeny zámkovou dlažbou a ke kapličce byl vybudován chodník z pískovcových kamenů. Plochy, které mají rozdílnou výškovou úroveň, propojilo nové schodiště z tryskané žuly,“ uvedl Jaromír Kohut, předseda představenstva městské společnosti, která práce zajišťovala.

U vsypové loučky na hřbitově bylo instalováno deset stolů pro svíce a přibyly nádoby na květiny. Nově vydlážděné plochy lemují lavičky a nové stromy, převážně tisy a okrasné jabloně.

Vyměněný katafalk

Město nechalo vylepšit i prostory smuteční síně, která se nachází v budově ve vlastnictví města.

„Úpravy si vyžádala zejména novela zákona o pohřebnictví. V rámci stavebních prací byly rekonstruovány stávající chladicí boxy a instalován nový chladicí box, který vznikl v části původního zázemí,“ uvedl náměstek primátora Radovan Hořínek (ANO).

Byla také zřízena místnost pro úpravu těla zemřelého a vyměněn katafalk.

zdroj: ČTK
Spustit audio