Frýdek-Místek povede vítězné hnutí Naše Město F-M s hnutím ANO

27. září 2022 11:32

Město Frýdek-Místek povede koalice vítězného hnutí Naše Město F-M s hnutím ANO. Ve třiačtyřicetičlenném zastupitelstvu bude mít převahu 24 hlasů. Primátorem by se znovu měl stát Petr Korč, který stál v čele kandidátky Naše Město F-M. Novinářům to dnes řekli lídři uskupení nové koalice, kteří zároveň podepsali koaliční dohodu.

V jedenáctičlenné městské radě získá Naše Město F-M šest křesel, ANO bude mít pět míst. Naše Město F-M bude mít primátora, dva náměstky a tři členy rady, ANO tři náměstky a dva členy rady. Před volbami radnici vedla koalice Naše Město F-M, ANO a Pirátů, kteří se do zastupitelstva nedostali. Skončili těsně pod pětiprocentní hranicí. Korč bezprostředně po volbách hovořil o tom, že by uskupení mohlo pokračovat ve spolupráci s hnutím ANO.

Korč by měl mít jako primátor na starosti například školství, kulturu a sport nebo bezpečnost. Náměstek Jiří Kajzar (Naše Město F-M) se bude starat o  finance a investice, náměstek Miroslav Bártek (Naše Město F-M) bude zodpovědný za dopravu. Radními za vítězné hnutí budou Tomáš Pyško a Zbyněk Šostý. Náměstky za ANO budou Radovan Hořínek, který se bude starat o majetkoprávní vztahy města, Jakub Míček bude mít na starosti například dotace a územní plán a náměstkyni Leoně Sárköziové připadnou sociální služby. Radními za ANO budou Milan Halabalík a Radim Mamula.

Frýdek-Místek byl jediným statutárním městem v regionu, kde se v uplynulém volebního období měnil primátor. Po volbách v roce 2018 magistrát vedl Michal Pobucký (ČSSD). Loni v březnu zastupitelé odvolali část vedení města včetně tehdejšího primátora a novým primátorem se stal Korč. Pobucký kandidoval i v letošních komunálních volbách a stanul v čele uskupení Přátelé FM, jde o koalici ČSSD a hnutí OBČANÉ SPOLU - NEZÁVISLÍ (OSN), které skončilo na třetím místě.

Vítězné hnutí Naše Město F-M získalo po volbách 13 mandátů, hnutí ANO jich má 11, Přátelé FM obsadili devět křesel a po pěti mandátech dostala koalice Spolu a SPD.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související