Grošák, Vraník nebo Ryzák. Na exkurzi ve vojkovickém minipivovaru

14. červenec 2015

Po pětileté praxi v Nošovicích se pan Mojmír Velký k zděšení celé rodiny rozhodl postavit a provozovat maličký pivovar v rodinné hospůdce ve Vojkovicích. Dnes to místo známe jako hospodu a pivovar U Koníčka a sjíždí se tam k ochutnávce místního zlatavého moku všichni labužníci z okolí.

Hospůdka U Koníčka s malou přístavbou skrývající pivovar stojí na okraji Vojkovic v malebném podhůří Beskyd. Pivo tady vaří od roku 2006.

„Dostat se k pivu a k pivovarnictví v mém případě bylo hodně náhod a štěstí. Pivovarnickou školu jsem studoval v Havířově, ten obor tam otevřeli v roce 1999 a říkal jsem si tehdy, že by byla škoda toho nevyužít. Pivo se bude pít pořád, viděl jsem v tom budoucnost,“ vzpomíná sládek Mojmír Velký na své začátky.

Dnes ve svém minipivovaru vaří několik stálých druhů a celou řadu sezónních piv. Ve stálé nabídce má zlatavý i tmavý mok pojmenovaný obvykle podle koní. Nakonec – koně se tady pasou hned v sousedství, a tak vytvářejí pivovárku živé billboardy doslova zadarmo.

Kdo by si chtěl dát desítku, bude mít smůlu, protože tu vojkovický minipivovar ve stálé nabídce nemá. Můžete ale ochutnat světlou jedenáctku Ryzáka, tmavou dvanáctku Vraníka, nebo si dát Grošáka, polotmavé čtrnáctistupňové pivo.

Letní soutěž Křížem krajem 2015

Možná vás bude zajímat, že malý pivovar sklízí ocenění za kvalitní pivo na různých soutěžích. Naposledy se stal vítězem soutěže o Zlatou pivní pečeť letos v únoru v Táboře, kde zdejší sedmička Ryzler (Radler) získala druhé místo a o měsíc později, v březnu 2015, získala jejich čtrnáctka Grošák první místo na devátém ročníku Jarní ceny českých sládků ve Zvíkově.

Na exkurzi do malého rodinného pivovaru vás zveme v magazínu Křížem krajem - viz odkaz 'Přehrajte si celý příspěvek'.

autor: Artur Kubica
Spustit audio