Hasiči v Břidličné na Bruntálsku mají novou hasičskou zbrojnici

11. únor 2024 07:15

Zbrusu novou zbrojnici mají dobrovolní hasiči v Břidličné na Bruntálsku. Stará budova už nešla opravit a hasičům v ní bylo těsno. Až se přestěhují, budou schopní vyjet k zásahům během pěti minut. Plánují i nábor nových dobrovolníků.

„To se nedá ani přirovnat proti tomu, co bylo dříve. Jsou to obrovské rozdíly – velice dobré prostory na uskladnění techniky a veškerých prostředků,“ popisuje dobrovolný hasič Jaroslav Kurej. „Máme tady krásné zázemí, mně se to strašně libí a myslím, že to bude vynikající,“ pochvaluje si hasiči, který je u sboru už 16 let.

Prostory si pochvaluje i velitel sboru v Břidličné Petr Gazdík. Skoro 200 let stará budova původní hasičské zbrojnice už totiž ani zdaleka nenabízela potřebné zázemí. „Pracovat v malých prostorech, kde se nedá pohnout, všechno jsme museli dělat venku, v dešti, v mokru, prostě bylo to pro nás strašné,“ vzpomíná na poslední dobu v už nevyhovujících prostorách.

Dobrovolný sbor v Břidličné zasahuje kromě vlastního města taky v okolních obcích. Mezi nimi jsou třeba Vajglov, nebo Albrechtice u Rýmařova. V případě potřeby ale jezdí po celém kraji. „Můžeme být až 80, 90 kilometrů odtud, ale většinou jako je to dle operačního systému a dle požáru a požárního poplachu,“ vysvětluje velitel Gazdík.

Hasiči mají v nové zbrojnici vlastní dílnu, velké garáže s montážními kanály, šatny, sprchy, malou ubytovnu ale i chemickou čistírnu. Budova stála zhruba 17 milionů korun.

„Věřím, že to přispěje k přípravě i činnosti hasičů a věřím taky tomu, že se nám podaří založit i družstvo mladých dobrovolných hasičů. Ať tady mají nějaké to zázemí a nástupce,“ doufá starosta Břidličné Miroslav Kladníček (nez.).

Stanici zatím hasiči nevyužívají, musí tady nejprve přemístit techniku ze staré budovy. Taky zbývá dokoupit nábytek, třeba postele pro zmíněnou ubytovnu.

autor: Adam Tomáš
Spustit audio