Havířov plánuje rozšíření hlavního hřbitova, postaví novou obřadní síň

22. duben 2014

Havířovská radnice chystá rozšíření hlavního hřbitova. Ten už dnes městu se skoro 80 tisíci obyvateli nestačí. Za více než 100 milionů korun se pozůstalí dočkají důstojnějších míst pro své zemřelé a hlavně nové obřadní síně.

„Určitě rozšířit,“ říká paní Marie a ukazuje rukama délku uličky, kterou stěží projdou dva lidé. V posledních letech místa ubývá. Mnohem větší problém je ale podle ní malá obřadní síň, do které se dnes smuteční hosté sotva vejdou.

„Když je zima a jdete na pohřeb, všichni se tam nevejdou. Pokud prší, je to nepříjemné,“ dodává paní Marie.

I proto dnes řada rodin přesouvá obřad do okolních obcí, kde podobné problémy řešit nemusejí. Chystané rozšíření hřbitova by podobné stěhování pozůstalých mělo vyřešit. Město počítá s novou smuteční síní.

„Když pozůstalí počítali s větší účastí, tak pohřeb konali v Těrlicku, nebo Horní Suché, kde jsou obřadní síně větší. I to je důvod, aby občané měli důstojnou obřadní síň přímo v Havířově,“ potvrzuje komunistický náměstek primátora Eduard Heczko.

Vedení města dlouho řešilo problém s výkupy pozemků, teď už se ale dohodlo s většinou majitelů. V současnosti čeká na stavební povolení a chystá podklady pro nové vedení radnice, které by mělo se stavbou začít.

„Je to velice naléhavá záležitost, čili určitě i nové zastupitelstvo uvolní finanční prostředky na realizaci tak, aby mohla začít v příštím roce. Neříkám, že všechno stihneme během jednoho roku, ale zahájit by se mělo příští rok,“ míní Heczko.

Kromě nové smuteční síně, vznikne na 250 míst pro hroby zesnulých, kolumbária i urnové pomníky. Kapacita hřbitova by pak podle propočtů radnice měla stačit nejméně na dalších 20 let.

V budoucnu se ale bude muset poohlédnout jinde.

autor: stj
Spustit audio