Havířovským strážníkům pomáhá moderní termokamera

29. leden 2009

Havířovští strážníci mají moderního pomocníka v boji s uliční kriminalitou. Od radnice dostali termokameru za 800.000 korun. Přístroj umí v temných zákoutích odhalit ukrývajícího se pachatele nebo třeba zloděje aut, který se schovává na parkovišti za vozidlem.

Malá žlutá krabička, která umí doslova zázraky. Tak o nové termokameře mluví šéf havířovských strážníků Bohuslav Muras. "Měří až na desetiny stupňů Celsia, takže v dané chvíli umí opravdu rozeznat i to, když se někdo skrývá třeba za autem. My ho sice přes sklo nevidíme, ale protože vyzařuje teplo, tak my vidíme právě tu záři a víme, že tam je," vysvětlil Muras.

Zahrádkářské kolonie, parkoviště nebo třeba lesoparky. To jsou místa, kde chtějí strážníci termokameru nejčastěji využívat. Obyvatelé města nákup moderní techniky vesměs vítají.

Jeden z havířovských strážníků pak v místním lesoparku spolu s figurantem ukazuje, jak termokamera funguje. "Snažím se zaostřit, hledám vlastně kolegu, který je někde v lese. Vidíme dřepící červenožlutou siluetu. Můžeme si pořídit i fotografický záznam, který potom můžeme v počítači dále zpracovávat," říká strážník.

Strážníci už díky termokameře vypátrali v lese pohřešovanou ženu, která trpěla psychickými problémy.


Více se o novém pomocníkovi havířovských strážníků dovíte ve vysílání Českého rozhlasu Ostrava ve čtvrtek 5. února, a to v magazínu Křížem krajem.

autor: ada
Spustit audio