Hejtman Vondrák: Znovuvyhlášení nouzového stavu by bylo vhodné

12. únor 2021 21:48

Nové vyhlášení nouzového stavu vládou by bylo podle hejtmana Moravskoslezského kraje Ivo Vondráka (ANO) vhodné. Kdyby vláda přece jen nový stav vyhlašovala, domluvila se podle něj s hejtmany, že s nimi projedná jeho nové podmínky a nová opatření. Mezi hejtmany ale zatím nepanuje shoda, zda vládu společně požádají o jeho vyhlášení. Nynější nouzový stav skončí v noci na pondělí, Sněmovna jej neprodloužila.

Čtěte také

„Osobně to považuji za nejvhodnější cestu. Aktuální epidemická situace totiž nesplňuje zákonné podmínky o vyhlášení stavu nebezpečí,“ řekl Vondrák ČTK.

Stav nebezpečí mohou hejtmani vyhlásit pro svůj kraj sami. Tento stav je ale podle něj namístě vyhlásit, jen pokud intenzita nebezpečí nedosahuje značného rozsahu. „A to se o stavu nákazy nedá říci nejen v našem kraji, ale také v rámci celé republiky. Naopak,“ upozornil.

Čtěte také

Hejtmani dnes bezvýsledně jednali s vládou o dalším postupu. „Během dnešního dlouhého jednání jsme se domluvili, že pokud by přece jen vláda nový nouzový stav vyhlašovala, projedná s námi jeho nové podmínky a nová opatření,“ doplnil.

„Stav epidemie si dle mého názoru vyžaduje nepolevit v nastavených opatřeních, přece jenom, šíření nákazy v našem kraji se zpomaluje opravdu jen velmi pozvolna,“ řekl ČTK večer Vondrák.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související