Hliníkové loučení

27. říjen 2003

Desetníky a dvacetníky už stříhají metr. Mají to, jak se říká, za pár. V obchodě při placení je už téměř automaticky necháváme ležet na pultu a na poslední chvíli prohledáváme kapsy, jestli tam nějaká ta zapomenutá mince nezůstala.

Za pár dní jim nadobro odzvoní. Nebo spíš odcinká. A kdoví, třeba skončí v obrovské tavné kádi, odkud vyjdou znovuzrození jako fólie na svačinu, plechovka na pivo, levný příbor nebo třeba rám na horské kolo. To smetí, které nadouvalo peněženky a často končilo v lahvích od okurek nebo v prasátkách dítek, která ještě neovládají počty, najednou získá nový rozměr a novou hodnotu. Možná si pak při šlapání do pedálů vzpomenete, jak jste na ulici zvedli drobnou minci, pro štěstí ji poplivali a zase zahodili. Nebo si ji dali do kapsy, odkud před praním vypadla, pár dní se válela v koupelně pod košem na prádlo, až jste ji při úklidu našli a položili na umyvadlo. Tam ležela dalších několik dnů, dokud vás nenapadlo vložit ji do peněženky. Při placení v obchodě vám pak přišla vhod, protože nebýt toho dvacetníku, museli byste rozměňovat pětistovku. Nebo se vám vybaví páteční večery s desetníkovým mariášem. Nebylo to na zbohatnutí, ale pocit z plné kapsy hliníkových koleček se vyrovnal pocitu z olympijského zlata. Jistě, dá se hrát o fazole, o duhové kuličky nebo o sirky, ale to by se vytratilo příjemné mrazení v zádech, které dokáže navodit jen hazard. Samy o sobě desetníky a dvacetníky valnou hodnotu neměly. A to nemluvím o pětnících, které nás opustily už před časem. Za těmi si člověk dokázal představit jen třiceticentimetrové papírové měřítko do geometrie nebo, nasbíral-li jich pět, cukrové lízátko na dřevěné špejli, po níž v puse zůstávala nepříjemná pachuť. Ale změny jsou smyslem pokroku a proč si rušení nicotných mincí nevysvětlit třeba jako další velký test národa? Mimochodem, jak jste na tom se zaokrouhlováním?

autor: Gabriela Všolková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.