Horkovzdušný balón s 26 cestujícími narazil v Ostravě do budovy školy

3. říjen 2023 15:21

Policie vyšetřuje nehodu horkovzdušného balónu v Ostravě. Balón s 26 lidmi na palubě v neděli zavadil o stromy a narazil do nejvyššího patra Vyšší odborné školy sociální v Zelené ulici. Nakonec musel nouzově přistát s pomocí policistů, nikdo se nezranil.

Kriminalisté vyslechli pilota, který balón ve vzduchu ovládal. Událost šetří jako obecné ohrožení z nedbalosti, zatím ale nikoho neobvinili.

Pro policisty jsou důležité záběry, které svými mobilními telefony pořídili svědci. Balon totiž manévroval přímo nad zástavbou v centrální části Ostravy, takže doslova nad jejich hlavami. Jeden z těchto svědků přivolal policii, která nakonec asi dva a půl kilometru od školy do které narazil, balón stáhla na zem s pomocí lana. To policistům shodil pilot.

Policisté záběry od svědků shromažďují a zkoumají je. Bude možné s pomocí záběrů vypracovat znalecké posudky, které vysvětlí, kde se stala chyba.

Reakce firmy

Firma, která vyhlídkový let balónem zprostředkovala, na událost nijak nereagovala. Český rozhlas telefonoval na všechna dostupná čísla firmy Balony.eu. Jeden zaměstnanec slíbil, že číslo na reportérku předá majiteli firmy Liboru Staňovi, ale zatím se nikdo neozval. Žádné stanovisko firmy není ani na jejím webu, ani na sociálních sítích.

Firma na svém webu informuje, že vyhlídkové lety velkým balónem trvají hodinu a včetně sektu na palubě aktuálně stojí přes čtyři tisíce korun na osobu. Podle zástupce Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod ústav očekává, že se na ně policie v rámci vyšetřování obrátí, ale zatím se tak nestalo.

Z jejich statistik vyplývá, že balóny jsou obecně velmi bezpečným dopravním prostředkem. V letech 2017 až 21 šetřili v celém Česku jen dvě nehody balónů, zatímco havárie letounů se počítají ve stovkách a vrtulníky či kluzáky v těchto letech havarovali v desítkách případů.

autoři: Marta Pilařová , ada | zdroj: iROZHLAS.cz