Horní Bludovice zastavily stavbu haly na zpracování plastů. Investor se bude bránit

7. říjen 2021

Horní Bludovice na Karvinsku stále bojují proti stavbě haly na zpracování plastů. Změnily kvůli tomu územní plán a na pozemek daly stavební uzávěru, kterou jim schválil i soud. Soukromý investor se chce ale bránit a už v příštím týdnu chce dát změnu územního plánu na přezkoumání krajskému úřadu. Nevylučuje ani žalobu.

Paní Blažena je jedna z mnoha lidí v Horních Bludovicích, kteří už dříve proti stavbě haly protestovali. „Nechci se po zbytek života dívat na nějakou továrnu. Já jsem se tady narodila a chci tady v klidu i zemřít,“ řekla paní Blažena.

Starostka Petra Ficková (SNK) proto rozhodla spolu s ostatními zastupiteli hájit jejich zájmy a změnila územní plán, aby se hala v obci stavět nemohla. Do doby, než vejde v platnost, dala na pozemek stavební uzávěru.To se ale nelíbilo investorovi, který přes krajský úřad nechal uzávěru zrušit. Obec proti tomu podala kasační stížnost a soud jí vyhověl. Podle něj má na uzávěru obec nárok.

„Rozsudek pro nás jako obec znamená hodně, protože soud tím vlastně potvrdil právo obce efektivně rozhodovat o budoucím využití svého území,“ uvedla starostka. Té Starostce mimo jiné vadí, že by kvůli nové výrobní haly jezdily obcí i častěji kamiony. „Lidé se báli, protože naše obec je spíše zemědělská a ne průmyslového charakteru,“ poznamenala Ficková.

Investor se chce ale bránit. Své úsilí chce teď vynaložit na napadnutí změny územního plánu. Příprava stavby už firmu totiž stála miliony korun. „Krajský úřad budeme žádat o přezkum. Domníváme se, že v územním plánu je spousta chyb a že obec na to neměla právo. A případně budeme podávat žalobu na zrušení změny číslo tři územního plnu,“ říká spolumajitelka Eva Šillerová.

Podle Šillerové jsou obavy z kamionů v obci zbytečné. Projížděly by obcí maximálně třikrát denně.

Spustit audio