Horolezci se chystají na třetí výškový tábor

20. červen 2007

Právě dnes česká horolezecká expedice K2 Ostrava 2007 završí třetí desítku dnů na svých cestách. Zdaleka však není s postupem na druhou nejvyšší horu světa u konce. Naopak.

0:00
/
0:00

Konečně se něco začíná dít. Po kulinářských hodech posledních dní se nám včera pozdě večer - jak jinak než opět z jídelního stanu - přihlásil Milan Sedláček, jeden z členů expedice.

"Všichni doufáme, že končí týden nicnedělání a čekání na lepší počasí. Předpověď na dalších sedm dnů je velice optimistická. Má být slunečno, nemá moc foukat," říká Sedláček.

Dosněžilo, laviny opadaly a dnes ráno se může vyrazit opět do práce. "Brzy ráno vyráží čtveřice, aby se dostala hned přímo do druhého výškového tábora a z něj potom další den se pokusí dofixovat do třetího výškového tábora, který má být ve výšce zhruba 7100 metrů," přibližuje plány Sedláček.

Zmíněná čtveřice už je právě na cestě. Svůj plán ale za dnešek zřejmě zrealizovat nestihne, takže noc stráví ve druhém výškovém táboře a ve čtvrtek potom postaví dva stany ve třetím táboře.

Pokud vše půjde dobře a předpověď počasí se splní, vypadá to, že PoldaTeam by mohl letos překonat svůj poslední výstup na K2 z před dvou let. Tenkrát dosáhli vinou počasí jen o 300 metrů výš.

Přesto se ale během posledních pár hodin urodila jedna zajímavost. Konkrétně před dvěma dny dorazila do seskupení základních táborů taky jedna americká expedice. A Češi s nimi začali jednat.

"Mají v plánu stejnou cestu jako my. Dohodli jsme se zatím tak, že jsme natolik zaklimatizovaní, že nemusíme používat tábor číslo jedna ve výšce 5900 metrů a přenecháme jim ho. Oni nám na oplátku předali dva lehké a kvalitní stany, které my můžeme použít ve čtvrtém výškovém táboře. Američané by pak použili i náš čtvrtý výškový tábor, který vybudujeme," vysvětluje šéf české expedice Leopold Sulovský.

autor: ras
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka