Horolezci se připravují na první výškový tábor

8. červen 2007

Výprava devíti českých horolezců se už zabydlela v základním táboře pod druhou nejvyšší horou světa - K2. Včera jí skončil třídenní aklimatizační odpočinek. Dnes je expedice v čele s Leopoldem Sulovským na začátku osmnáctého dne.

0:00
/
0:00

Nejdůležitější pro všechny bylo právě zvyknout si na pětitisícovou nadmořskou výšku. Během té doby se stavěly stany včetně kuchyňského a jídelně-společenského, své místo už má i záchod, kamenný domeček pro elektrocentrálu, pracovalo se na satelitním připojení a dalších věcech.

Šéf expedice vybudoval také Čorten - kamennou mohylu pro v Himalájích obvyklé rituály, kterými se vyjadřuje úcta a pokora hoře. Každý se v posledních dvou dnech cítil minimálně stavebním inženýrem.

V základním táboře je zatím kyslíku ještě dost. Jak to ale bude vypadat při výstupech na horu, na to nám odpověděl člen expedice Libor Uher: "Špatně, lapáte po dechu, je tam málo kyslíku. Dýcháte a pořád se dusíte. Tady na jeden krok potřebuji dvě nadechnutí a tam na jeden krok potřebujete patnáct nadechnutí."

Čistotnější členové PoldaTeamu se rozhodli v místě základního tábora vybudovat i sprchovací stan, kde v rozřezaném barelu s vlažnou vodou chtějí ostatním dopřát iluze teplých lázní.

V českém místečku uprostřed pohoří Karakorum proběhla už i první sváteční večeře. Namísto tradičního kozího masa na zázvoru a paprikách s čočkou a rýží se tentokrát konaly hody v podobě uzeného vepřového s bramborovou kaší.

Právě dnešek je den D. Výprava nastupuje poprvé do stěny, kde bude dva dny. Během nich se pokusí vystavět depozit (skladiště pro vyloženě horolezecké potřeby) a taky první výškový tábor. Čekají je vynášky a sami členové expedice slibují, že teprve teď se budou dít pořádné věci.

autor: ras
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.