Host ve studiu: Alexandra Gasnárková, dlouholetá opora ostravského divadla

5. září 2014

Alexandra Gasnárková patří k dlouholetým významným členům činohry Národního divadla moravskoslezského. Přestože z Ostravy nepochází, Ostravu si oblíbila. O svém divadelním angažmá, rolích i kořenech vyprávěla v Apetýtu.

Alexandra Gasnárková pochází z Moravského Slovácka. Vyrůstala se sestrou u prarodičů poblíž Uherského Hradiště.

„Protože maminka hrála ve Slováckém divadle, kde byly zájezdy a nemohla se o nás až tak dobře starat, tak my jsme vlastně prožily to dětství lítáním po lese a po poli, jezdily jsme na kole. Prostě jsme lítaly venku, hrály jsme si. Bylo to strašně krásné,“ vzpomíná na své dětství Alexandra Gasnárková.

V té souvislosti se zdá, že přesun do Ostravy, kde získala první angažmá, musel být docela šok. V Ostravě nicméně zůstala a na zdejší scéně působí už více než čtyřicet sezón. A za tu dobu odehrála kolem 120 rolí všech žánrů.

„Je to práce velice namáhavá, a to fyzicky i psychicky. Někteří lidé si myslí, že herec přijde večer do divadla, tam to odehraje a je v pohodě. A celý den nic nedělá. Ale ty zkoušky jsou strašně náročné. Je to jako detektivka – odhalujeme postavu, co je zač, proč se takhle chová, jakou měla asi minulost. Jsou to stresové situace, kdy herec na to kolikrát nemůže přijít. Pak nespí, trápí se s tím. Kolikrát jsem kvůli tomu chtěla i od divadla odejít,“ vysvětluje herečka.

Na jevišti sněží prach a reflektory vypalují oči

Co si asi málokdo uvědomuje, jsou nástrahy prostředí, ve kterém se herci pohybují. Řada z nich má například zničené oči. Kvůli reflektorům.

„Ty počty reflektorů, které nám pálí při představení do obličeje a očí, to je strašná síla. Další věcí je prašné prostředí. Jeviště je obklopeno sametovými šálami. To jsou metry a metry, je to až nahoru do provaziště. A během sezóny je to plné prachu. A když stojím na jevišti proti těm světlům a podívám se, je to jako když sněží,“ dodává.


Rozhovor s herečkou Alexandrou Gasnárkovou si poslechněte v přiloženém audio souboru (viz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ v úvodu článku). Tento i další záznamy pořadu pak najdete v iRadiu.

Herečka Alexandra Gasnárková jako host Evy Mudrové
autoři: tif , Eva Mudrová
Spustit audio