Houba dne: hadovka smrdutá

14. říjen 2018

Po tři týdny jsme vám přinášeli ‚houby dne‘ – byly součástí vámi oblíbené soutěže o houbařské nožíky. Poslední slovo v letošní soutěži má hadovka smrdutá.

Houbařská sezóna v Českém rozhlase Ostrava aneb Soutěžíme o nožíky!

Košíky plné hub

Český rozhlas Ostrava má pro zapálené sběrače hub jedinečnou soutěž, ve které máme nachystanou výhru povinnou výbavu houbaře – speciální houbařský nožík!

Hadovka smrdutá je pro svůj vtíravý zápach nepříliš oblíbenou houbou. Pokud roste vícero jedinců poblíž, dokáží svým zápachem připomínajícím mršinu vytvářet nepříjemné aroma na desítky metrů.

Mladá plodnice je známá také jako čertovo vajíčko a v této formě je možné hadovku použít v kuchyni jako řízky. Pro úpravu v kuchyni se však musí odstranit rosol a obal vajíčka, chuťově pak připomíná ředkev.

Dospělé plodnice jsou dlouhé, duté nesoucí zvonkovitý kalich obalený páchnoucím slizovitým teřichem. Pachem je lákán hmyz, který olizuje sliz a přenáší tak na svém těle výtrusy.

Roste velice hojně až někdy plevelně v listnatých, jehličnatých lesích, v parcích a zahradách.

Hadovka smrdutá (od mladé po starou plodnici)
autor: Zita Šperlínová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.