Houba dne: hřib žlučník

Tohle v smaženici, omáčce, či polévce nechcete. Krásná houba, ale i maličký kousek zlikviduje velký oběd. Tzv. hořčák je v naší soutěži předposlední houbou dne.

Houbařská sezóna v Českém rozhlase Ostrava aneb Soutěžíme o nožíky!

Košíky plné hub

Český rozhlas Ostrava má pro zapálené sběrače hub jedinečnou soutěž, ve které máme nachystanou výhru povinnou výbavu houbaře – speciální houbařský nožík!

Tento hřib většinou houbaře nepotěší – vypadá krásně a je snadno zaměnitelný za jiné jedlé druhy hřibů. Již podle svého názvu se vyznačuje štiplavě hořkou chutí a proto je nejedlý. Lidově se mu říká hořčák, žlučák nebo štípák. Nejvíce roste v srpnu a září. Poznáme jej především podle výrazné struktury síťky na noze a podle narůžovělých rourek zespod klobouku.