Houba dne: václavka obecná

27. září 2018

Houba dne je součástí naší soutěže o nožíky, kterou se vám snažíme zpestřit poslední zářijový týden. Dnes se můžete seznámit s václavkou.

Houbařská sezóna v Českém rozhlase Ostrava aneb Soutěžíme o nožíky!

Košíky plné hub

Český rozhlas Ostrava má pro zapálené sběrače hub jedinečnou soutěž, ve které máme nachystanou výhru povinnou výbavu houbaře – speciální houbařský nožík!

Armillaria mellea, jinak také václavka žlutoprstenná, je parazitická, a přesto mezi houbaři velmi oblíbená houba. Roste v listnatých i jehličnatých lesích. Obyčejně se vyskytuje v trsech, především v křovinách, v příkopech, na pařezech a podobně. Najdeme ji hlavně od září do října, při příhodném počasí až do listopadu.

Houbaři ji sbírají především do václavkového guláše, nebo ji nakládají do sladkokyselého nálevu – zasyrova je však mírně jedovatá, po tepelné úpravě je jedlá a chutná. Barva klobouku je medově hnědá až načernalá. Celý je pokryt tmavými šupinami.

Zajímavostí je, že václavka obecná, stejně jako další václavky, mívá velmi rozsáhlé podhoubí, které v noci světélkuje.

autor: Zita Šperlínová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.