Hrad Valečov nedaleko Mnichova Hradiště byl budován jako pevnost uvnitř pískovcových skal

11. květen 2020

Na severozápadní hranici Českého ráje je už z dálky vidět skalní hrad Valečov. Jeho zbytky se jako dominanta tyčí nad obcí Boseň u Mnichova Hradiště ve Středočeském kraji. Díky své tajuplnosti patřil k oblíbeným hradům básníka Karla Hynka Máchy. Byl budován především jako nedobytný mohutný hrad a jeho podoba byla silně ovlivněna vysokými pískovcovými skalami. Byl do nich částečně vytesán a zčásti dostavěn.

První písemná zmínka o Valečovu pochází z roku 1324. Jeho prvními majiteli a staviteli byli páni z Valečova. První kamennou stavbou byl palácový komplex na čtyřech hradních skalách. Zazděním puklin na straně do parkánu byly skalní útesy spojeny v jeden blok, který vytvořil základ paláce. Dodnes je možné se uvnitř skalních útesů procházet vydlabanými chodbami i schodišti a navštívit torzo velkého paláce.

Z návrší skalních útesů je překrásný rozhled na celé Mladoboleslavsko. Krásný je i výhled na Bezděz a Ralsko. Valečov byl kdysi mnohem víc viditelný díky odlesněné okolní krajině. Odkryté skály působily impozantně a vytvářely mohutné panorama skalních útesů hradu.

Vysoké zdi velkého paláce se tyčí do výšky jako dominanta celého okolí

Stavitelé velmi chytře využili přirozená skalní zákoutí a dotvořili je kamenným zdivem. Jemnozrnný pískovec umožňoval vydlabání nejrůznějších otvorů a průchodů přímo uvnitř skal. Vše pak zakrývala dřevěná střešní konstrukce. Pukliny uvnitř mezi skalními bloky sloužily jako pomocné prostory - vinné, pivní a chlební sklepy, černá kuchyně a spojovací chodby. Ty byly především pro služebné a stráže. Panstvo volně přecházelo z jedné části hradu do druhé po propojujících dřevěných pavlačích.

Pohled na obytný velký palác

Velký palác měl dvě zděná patra. Nejvyšší dřevěné patro bylo později rovněž vyzděno a má viditelně tenké zdivo. Při pohledu na vysoké obvodové zdi je možné předěly jednotlivých pater dobře vidět díky různé tloušťce zdí. Uprostřed je umístěna velká maketa krbu, který částečně vytápěl i první patro. K vidění jsou zde i pozůstatky někdejšího hradního života – kamenná sedátka u oken a dva středověké prevéty. Zajímavá jsou také dochovaná obrovská okna, která svědčí o tom, že původní majitelé měli v oblibě výhledy do širokého okolí.

Hrad vystřídal velké množství majitelů a mimo jiné se stal významnou baštou husitských vojsk. Po třicetileté válce byl už ve velmi špatném stavu a posupně byl ponechán svému osudu. Valečov patřil k oblíbeným hradům Karla Hynka Máchy, který hrad několikrát navštívil a vyobrazil dokonce na třech svých kresbách. Dvě z nich je možné spatřit v hradní expozici.

Spustit audio