Hrátky s kódy

30. červenec 2003

Řada dnešních přístrojů má tolik funkcí, že by se z toho jeden pominul. Běžný uživatel jich přitom používá a využívá možná desetinu.

O vysavači nebo budíku řeč nebude. Tyto přístroje jsou natolik jednoúčelové, že ani nepotřebují návod. I když - pokud mne paměť neklame - instruktážní brožura, kterou jsem studoval po koupi vysavače, by se klidně mohla objevit na pultech knihkupectví jako učebnice luxování. Také všelijaké nástavce a sosáky různých tvarů mne uváděly v úžas. Ale srovnám-li to s mobilním telefonem... Kam se vysavač hrabe! A neříkejte, že srovnávám hrušky s jabkama. Vím, o čem mluvím. Můj mobil totiž umí vysávat. Pravidelně - jednou za měsíc mi vyluxuje obsah peněženky. Ale umí i jiné - a řekl bych mnohem užitečnější věci. Budí mě, připomíná schůzky, pomáhá mi vyřizovat důležité záležitosti a tak bych mohl ve výčtu pokračovat ještě dlouho. Protože ale ne všechny funkce využívám často, je třeba si je čas od času připomenout a oživit. Podobně si hraji třeba s počítačem nebo manželkou. No, pojďme se raději zpátky věnovat mobilnímu tématu: Takže jsem si hrál a měnil různá nastavení. A také vstupní kód zvaný PIN. Měnil až vyměnil. Už to ale zase dlouho dělat nebudu. Ne, že bych měl tak dobrou paměť - vlastně právě proto. Když jsem mobil vypnul a opět zapnul, s hrůzou jsem si uvědomil, že neznám svůj nový PIN. Pěkné sice bylo, že jsem si pamatoval všech pět variant, mezi kterými jsem se rozhodoval, ale která z nich je aktuální?! A splést se můžu jen dvakrát. Samozřejmě, že mi nevyšel ani třetí pokus. V onu chvíli bych spíš trefil jackpot sportky. Ještěže existuje možnost opravy či odblokování v podobě osmimístného kódu PUK. Oněch šťastných osm jsem ale doma hledal pěkně dlouho. No co, aspoň jsem přitom pořádně uklidil.

autor: tif
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.