Hvězdný život

22. září 2003

Jsou všude kolem nás. Známé tváře, které v životě dokázaly snad jen to, že si jich všiml jeden z módních fotografů, nebo že se zrovna staly doplňkem slavného hokejisty. Jsou jejich životy opravdu zajímavější než ty naše?

Náš svět se hemží celebritami. Jsou na prvních, druhých, třetích, čtvrtých a všech ostatních stránkách magazínů. Usmívají se, svěřují se se svými milostnými útrapami, povídají o plánech na nejbližší film, desku, turné nebo zápas, stěžují si na nedostatek soukromí a malý zájem médií, úzkostlivě tají své vztahy, aby se o pár minut později nechali vyfotografovat s novou milenkou, jež je bývalou přítelkyní jejich kolegy, který jim předtím odloudil manželku. A publikum žasne. Hvězdný život ho znovu uvádí v úžas a čtenář nebo divák se zasní a říká si, jaké by to bylo, být obletován, být ozdobou večírků a tváří známé značky. Jaké by to bylo, být všude žádán, být tím, kdo určuje styl.Pak zavře časopis a vejde do třídy, kde pětadvacet dětí naučí nové písmenko. Nebo si navlékne rukavice a plášť a pomůže někomu od bolesti. Anebo uvaří výborný oběd pro bankéře, kteří si zvykli na tu malou restauraci na rohu. Po práci spěchá domů, ženě cestou koupí květiny, jen tak, nemá svátek, ale proč jí neudělat radost. Synovi vysvětlí nakloněnou rovinu a s dcerkou procvičí násobilku, než se oba rozeběhnou ven. Večer je pohlídá babička, aby si rodiče mohli zajít na koncert. Pěkně si to užívají. Když pak čtenář v noci uléhá do postele, vybaví se mu barevný obrázek z časopisu. Kdo se to s kým rozešel? A kdo to má další plastiku? Kdo na koho házel špínu? Ale vždyť je to přece jedno. Život píše mnohem zajímavější příběhy.

autor: Gabriela Všolková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.