I přes vysoké riziko požárů lidé v Jeseníkách rozdělávají oheň

12. srpen 2022 08:10

V horách stále platí vysoké riziko vzniku požárů. Týká se to i Jeseníků. Přesto tamní strážci přírody musí každý týden likvidovat desítky nelegálních ohnišť. Lidé si neberou ponaučení ani z obrovského požáru, který zničil velkou část Národního parku České Švýcarsko.

„My to vždycky zlikvidujeme, kameny odházíme pryč. Snažíme se to zakrýt trávou, ať to na první pohled jako ohniště nevypadá. A neláká to někoho si tady udělat ohniště další. Ale lidé sem stále přicházejí, přinášejí zase ty kameny a zakládají nové ohniště,“ říká strážce přírody ze správy CHKO Jeseníky Michal Ulrych.

Jde především o suchou trávu. „Jsou tady travní společenstva nad horní hranicí lesa, které jsou většinu roku suché, takže to nebezpečí je už jenom od nedopalku cigarety,“ připomíná strážce přírody. „Upozorňujeme neustále, ohně řešíme, snažíme se i preventivně – takže i na tomto místě je umístěna cedule,“ dodává Ulrych.

Nad zakládáním ilegálních ohnišť kroutí hlavou i řada turistů. Patří mezi ně třeba dvaadvacetiletá Adéla. „Když je to zakázané, tak nemám pochopení,“ má jasno turistka.

Podle Michala Ulricha můžou lidé za rozdělávání ohňů na místě dostat pokutu až do výše 10.000 korun.

autor: Petr Dušek
Spustit audio