Internet je jedno velké nebezpečí. Hlavně u bankovnictví dejte pozor, kam kliknete

8. září 2023

Budeme se zabývat nebezpečím, které na vás číhá při převádění nejrůznějších plateb pomocí internetového bankovnictví. Stačí ve vyhledávači zadat název patřičné banky, kliknout ledabyle na první odkaz a už jste v rukou zločinců.

„Podvodníci jsou stále více vynalézaví a zjistili, že páchat trestnou činnost je jednodušší ve světě internetu. Takže máme případ, kdy se bohužel nechal napálit sedmdesátiletý muž – chtěl ze svého účtu odeslat několik plateb, do vyhledávače zadal název své banky a klikl na první vygenerovanou adresu. Dostal se tak na stránky, které vypadaly jako jeho internetové bankovnictví. Bohužel to ale byly falešné stránky, což zjistil až následně, když mu začaly z jeho účtu odcházet svévolně peníze. Ve třech platbách mu zhruba a stihlo odejít více jak 50.000 korun,“ popisuje policejní preventistka Pavla Welnová

Poškozený muž naštěstí zareagoval velmi rychle. Zavolal do své banky a nechal svůj účet okamžitě zablokovat. Jinak by přišel o daleko víc peněz.

Když nemám appku, tak odkaz do oblíbených

„Je dobré mít v mobilu uložený kontakt na svoji banku, protože pak můžu opravdu rychle reagovat. Ale my bychom v souvislosti s tímto případem chtěli doporučit nepřipojovat se k bankovnictví přes vyhledávač. Banky samy upozorňují, že takto by se nemělo postupovat. Člověk by měl mít bankovní aplikaci přímo v mobilu, a pokud se chce přihlašovat přes počítač, tak mít tu jedinou správnou adresu v oblíbených v záložkách,“ připomíná Welnová.

Základní internetová adresa banky nebývá sponzorovaná, toho je také třeba si na internetu všímat. Pro přesné znění si také můžete do své banky zavolat a nechat si ho nadiktovat.

Pozor na sponzorované odkazy

„Ve chvíli, kdy vlastně ten odkaz není takzvaně sponzorován, není jako reklama, tak vlastně i podle toho se dá zjistit, jestli ten podvodník si zaplatil tu reklamu na tu falešnou stránku, nebo ne. Ta první vygenerovaná adresa, která byla falešná, tak byla sponzorována, byla to reklama,“ upozorňuje preventiska na fígle podvodníků, kteří si podvodné odkazy zaplatí.

„Stránky bank, pokud nám nenabízí nějaké služby, jako je založte si účet anebo a pojistěte se, tak tyto stránky nebývají sponzorované, nebývají placené jako reklama,“ dodává Pavla Welnová.

Doporučuje také pečlivě číst zprávy od bank a informovat se, k jakým útokům dochází, jaké podvody jsou v internetovém světě na denním pořádku. A také co dělat, abych se nenechal podvodníkem napálit a nepřišel tak o své peníze.

„Také je dobré, když vám přijde bezpečnostní kód, bezpečnostní SMS, tak si pečlivě přečíst, čeho se ten daný kód týká, co vlastně komu a jaké peníze posílám. Pokud já jsem nezadala žádnou platbu pod danou částkou, tak určitě nepotvrzovat. Takže při těchto bezpečnostních SMS vždycky číst, co mi vlastně ta banka píše,“ uzavírá policejní preventistka.

autor: Artur Kubica
Spustit audio