Jak malé děcko 2

4. březen 2004

Vracím se dnes opět po 14 dnech na mně milé teritorium slovníků a znovu otevírám Encyklopedii kulturních trendů 90. let. Moje ranní poznámka o dětinštění moderní společnosti se zřejmě dotkla citlivého místa, protože vyvolala několik polemických reakcí.

Jen připomínám, že jsem mluvil o mladých dospělých, kteří se spíše než k nejisté budoucnosti utíkají i ve svých veřejných projevech a zjevu k minulosti, do idylického, bezstarostného dětství. To všechno jsou ověřitelná fakta pozorovaná sociology a já k nim tedy ještě dnes přidám několik příkladů. V oblasti veřejného vystupování je nepřehlédnutelná popularita stylizace nevinného a světem dospělých nezkaženého děvčete. Jeho extrémní variantu nám ještě před dvěma lety předváděla novodobá karikatura divy či osudové ženy, módní ikona Britney Spears, v jejíž proklamované panenství nevěřil na této planetě snad vůbec nikdo. Určitým příznakem se stala i obliba módních doplňků, především minibatůžků, které chybějí jen v málokterém dámském šatníku. Mimochodem, exkluzivní verzi připravila jedna slavná módní značka, v kůži s bronzovou metalízou a zlatou sponou za 1400 dolarů. Mnohem méně nevinnou variantou je užívání jednoho typu dětského projímadla účastníky tanečních večírků. Zjistili totiž, že jedním z vedlejších účinků je vyvolání euforické nálady. Vysloveně zarážející je pak fakt, že užívání drogy extáze vyvolává silný sací reflex, takže lízátka a dudlíky jako doplňky na diskotéce mají tento svůj patologický původ.

Odborníci na problém dětinštění tvrdí, že počítačová revoluce, která stála u zrodu rychlé, asexuální a jen obtížně navzájem rozlišitelné techno hudby, je doménou věčných adolescentů, kteří sice už často patří k mocným bohatým této planety, ale zůstávají dětmi uvězněnými v tělesných schránkách úspěšných podnikatelů. Rozhodnutí, zda je to opravdu tak, nechávám na vašem pozorovacím talentu. Ehle člověk, je 1159 den třetího milénia.

autor: Miroslav Zelinský
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka