Jak na kocovinu

9. leden 2011

Povídat o fytoflavonoidech, to by dnes bylo jako házení hrachu na zeď. Luštěniny sice k Novému roku patří, protože symbolizují bohatství, ale možná máte ještě po rozbouřené silvestrovské noci žaludek jako na vodě a hlavu plnou kováříčků a možná se teprve probouzíte s lehkou, střední až těžkou kocovinou.

Snad vám tedy dnešní rady přijdou vhod. A vy, kteří alkoholu neholdujete, poslouchejte taky. Nikdy nevíte, kdy se vám na záda vyhoupne opice. Řekněme si nejdříve, co to je kocovina. Jde o nepříjemný stav způsobený narušením rovnováhy tekutin a minerálů, nevyspáním a hlavně účinky alkoholu na mozek. Jednoduchá rada tedy zní - doplňte minerály a tekutiny, třeba v silném slepičím vývaru. Někdo ve vaší blízkosti možná namítne, že napravit se máte tím, čím jste se pokazili, a že byste si tedy měli dát dalšího panáka nebo půllitr piva, ale takové řeči neposlouchejte. Jde o bludy alkoholiků. Možná trochu opožděně přicházím s radami, jak se kocovině vyhnout, ale pozornější posluchači určitě sedí u přijímače s tužkou a papírem a mé rady si poznamenají pro případ dalších oslav. Takže zaprvé - alkohol nikdy nepijte na lačný žaludek a před jeho konzumací vypijte alespoň půl litru vody. Další půllitr vypijte před usnutím. Za druhé - pokud už musíte pít, nekuřte u toho. Bude vám pak hůř. Za třetí - snažte se do sebe před oslavou dostat nějaké vitaminy, hlavně céčko a řadu B. Za čtvrté - pijete-li ve větším množství, vyhýbejte se alkoholu, který prošel fermentací, tedy červenému vínu nebo brandy. Když nic jiného po ruce není, aspoň je takzvaně zazděte tabletou živočišného uhlí. Ta pomůže překyselenému žaludku. A za páté - nikdy nemíchejte více druhů alkoholu. Je ráno či kterákoli denní doba dne poté. Zabraňte ještě v posteli prudkým pohybům a nechte si přinést sklenici vody nebo trochu čaje. Pak pomalinku vstaňte a odeberte se do sprchy. Střídavé proudy teplé a studené vody vám udělají dobře. Pořád ještě máte pocit, že se vám hlava rozskočí, žaludek vyplave a nohy podlomí. Zažeňte ho lehkou snídaní, třeba už zmíněným vývarem, celozrnnými toasty, doporučují se i jogurty. A hlavně hodně pít - vodu s citronem, bylinkové nebo ovocné čaje. Hlavně nepijte kávu. I když vám na chvíli dá pocit úlevy, odvádí z těla hodně tekutin, a tomu právě musíte zabránit. Dobrým způsobem, jak se kocoviny zbavit, je rozchodit ji. Vydejte se proto na procházku. No a taky doplňte vitaminy a minerály. Nejjednodušší je rozpustit ve vodě šumivý multivitamin. Ten obsahuje i potřebné stopové prvky. K těm nejdůležitějším patří hořčík. Stará se o lepší prokrvování a okysličování srdečního svalu. Kromě toho zvyšuje i odolnost vůči stresu a hluku. Další zinek má vliv na fungování imunitního systému. Kromě toho podporuje dobrou náladu a výkonnost. Důležitý pro látkovou výměnu a pro udržení normální hladiny cukru je chrom. Něco na zub Když už se vám žaludek jakž takž uklidní, dejte si pořádný talíř dobré zelňačky nebo česnečky. K Novému roku, jak už bylo řečeno, ale přece jen patří luštěniny. Buďme proto styloví a uvařme si čočku s uzeným masem. Potřebujeme 1/2 kg čočky, 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, 6 kuliček pepře, 2 až 3 lžíce octa, 4 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky, 3 stroužky česneku, 1 lžičku papriky, sůl, 60 g slaniny, 300 g uzeného masa a 1/2 šálku vývaru. Opláchnutou čočku namočíme a nejméně dvě hodiny necháme nabobtnat ve vodě. Pak ji uvaříme doměkka. Přidáme koření a dále vaříme. Na jíšku na oleji osmahneme nadrobno nakrájený česnek, přidáme mouku, důkladně promícháme, chvíli osmahneme a přidáme papriku. Jíšku vmícháme do uvařené čočky a chvíli ji povaříme. Nakonec přidáme rozškvařenou slaninu a nakrájené opečené uzené maso, zředíme vývarem a dochutíme octem a solí. Navečer už by vám mohlo být dobře, ale určitě přijde vhod další talíř polévky. Chuť vám spraví i kousek kyselé ryby. Ten si připravte předem podle receptu Huga Pavla. O ryby požádejte rybáře, nejlépe se totiž hodí drobné rybky jako plotice, proudníci, tloušti nebo cejni. Velké kusy ryb se tak dobře neproleží. Menší ryby naporcujeme, necháme celé, nebo rozřízneme po délce. Očištěné, vykuchané, zbavené ploutví vypereme, necháme okapat, osolíme. Obalíme v mouce, vajíčku, strouhance, upečeme na oleji dozlatova a necháme vystydnout. Mezitím si oloupeme a nakrájíme cibuli na kolečka. Uvaříme lák z jednoho dílu octa a dvou až dvou a půl dílů vody. Přidáme lžíci soli, pár lístků bobkového listu, několik kuliček pepře a nového koření. Necháme přejít varem, odstavíme a necháme úplně vychladnout. Do velkých sklenic nebo hliněné nádoby skládáme studené řízky z ryb, prokládáme kolečky syrové cibule. Naplníme celou nádobu a zalijeme studeným lákem. Uložíme do studena. Asi za týden až deset dní kosti změknou. Pokud ryby nesníme, vydrží v lednici měsíc i déle. Ovšem jak říká bratr spisovatele Oty a velký milovník ryb - to se málokdy podaří. Tak dobrou chuť a pijte s mírou.

autor: Gabriela Všolková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.