Jak připravit báječnou rybu, křupavý bramborák nebo nadýchanou bramborovou kaši? Není to vůbec těžké
Dobré rady do kuchyně, které vyzkoušely už naše babičky a prababičky.
Čerstvá ryba se pozná podle jasných očí. Ryby solíme půl hodiny před pečením, aby se nerozpadly. Šupiny z ryby snadno oškrábeme, ponoříme-li ji na okamžik do vroucí vody. Mořské ryby před pečením pokapeme citronem a vložíme do kyselého mléka, pak nebudou páchnout rybinou. Při smažení ryb přidejte do oleje trošku citronu, nebo postavte vedle sporáku misku s octem. Zápach zmizí.
Bramborák bude krásně křupat, přidáme-li do těsta tvaroh.
Placky bramborové budou jemnější, nastrouháme-li do těsta jablko.
Bramborová kaše bude nadýchaná přidáním ušlehaného bílku.
Ovoce udrží se dlouho čerstvé, proložíme-li ho kopřivami nebo kapradím.
Jablka nastrouhaná do štrůdlu nezhnědnou, pokapeme-li je citronem.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka