Jak připravit špecle? Stačí mouka a vejce

Na špecle existuje velké množství receptů. V jednoduchosti je ovšem krása, a tak k osvědčeným verzím patří recept bez jakékoli tekutiny. Používá se pouze mouka a vejce. Na půl kila mouky se musí použít 20 až 30 vajec.

Důkladně promícháme, aby vznikla lepkavá hmota. Použít musíme domácího robota. Těsto by se mělo začít lepit a pomalu táhnout. Především si dejte pozor, aby nevznikaly hrudky.

Připravené těsto vytlačujeme do vařící slané vody přes cedník s velkými otvory nebo speciální struhadlo na halušky, které má podlouhlé otvory. Z čím větší výšky špecle do kastrolu vytlačujeme, tím tenčí je ve výsledku budeme mít. Z deseti centimetrů nad kastrolem budeme mít špecle příliš tlusté. Ideální je 30 až 40 centimetrů. Správné těsto poznáme podle toho, že v kastrolu budou ze špeclí unikat bubliny.

autor: Pavel Pospíšil