Jak rozmnožit růži stolistou? Nadělejte si řízky. Ale až po odkvětu
Červen je měsícem růží. Teď je ideální doba nasbírat si okvětní plátky růží a vytvořit si růžový olej nebo růžovou sladkou pěnu jako zákusek. Nejlepší jsou plané růže nebo ty, které máte na zahradě ještě po babičce.
Jednou z nejléčivějších a nejmagičtějších růží je růže stolistá. Patří mezi oblíbené květiny známé bylinkářky Radky Svatošové, která nám v Hobby magazínu poradila, jak je rozmnožit.
Řízky dlouhé 20 centimetrů
„Řízkování růží není těžké. Jen je nutné vystihnout správný čas. Růži množím tak, že po odkvětu, nejlépe v září, když už není takové horko, uříznu větvičku a rozdělím ji na kratší řízky, aby byly dlouhé asi 20 až 25 centimetrů. Odstřihnu přebytečné listy a odkvetlé květy, nechám tam jen řapíky s kouskem listu. Potom je šikmo zapíchám do země tak, aby byla třetina řízku pod zemí a dvě třetiny nad zemí,“ popisuje řízkování Radka Svatošová.
Důležitý je výběr místa pro umístění řízku. Podle Radky Svatošové je lepší vlhčí místo a polostín. Pokud je sucho, je potřeba řízky pravidelně zalévat a alespoň rok neměnit stanoviště. Radka Svatošová takto množí pravidelně svou růži stolistou. Řízky této starobylé růže pak daruje lidem, kteří navštěvují její bylinkové kurzy.
Růže plná vitamínů
Věděli jste, že okvětní plátky růží mají v sobě víc vitamínů a minerálů než běžně kupované ovoce? Jak si vyrobit růžovou sladkou pěnu za pár minut?
Je to jednoduché. Nasbírejte si okvětní plátky růží a rozmixujte s cukrem. Můžete přidat trochu citrónové šťávy. Chuť tohoto růžového krému je podle bylinkářky Radky Svatošové velmi lahodná. Vyzkoušejte a uvidíte.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka