Jak se dělá ohňostroj

22. prosinec 2014

Ohňostroj mají rádi snad všichni, malí i velcí. Napadlo vás však někdy, kolik práce za tou krátkou světelnou show vlastě je? Seznámíme vás s mužem, který si do kolonky povolání píše ohňostrojař.

Rok zjišťování novinek, jejich nákupů a zkoušek, perný týden nad scénářem a pak 12 minut výsledné show. Taková je práce ohňostrojařů, mužů, kteří pro radost ostatním dokáží vykouzlit neuvěřitelné barevné efekty na obloze. A i když my ostatní máme plnou hlavu Vánoc, jejich den D se také blíží. A jak jsme zjistili od ostravského ohňostrojaře Daniela Hradila, nemají ani čas vychutnat si sváteční atmosféru.


Jak vy prožíváte Silvestr? Když vlastně utvoříte ten scénář, teď to připravíte, kdy to tam začnete vozit... Jak trávíte poslední den v roce?

Ohňostroj se chystá zhruba týden ve skladech, kde se předpřipravují výrobky, komponenty se skládají do jednotlivých obrazců. V den konání ohňostroje se v dopoledních hodinách přijede na odpaliště, tam se to zhruba pět až šest hodin připravuje a během deseti, patnácti minut je ohňostroj odpálen.

Dělal jste ohňostroje ještě před takovým masivním nástupem techniky? Bylo to třeba nějak šňůrou zapalovat?

Zapalovaly se ohňostroje ručně pochodní. Běhali jsme mezi jednotlivými výrobky, zakopávali jsme o kameny. Bylo to něco strašného, když si vzpomenu na ta mladá léta.

Takže teď to máte pohodlnější...

No, pohodlnější ano, ale řeknu vám, taky si sem tam vezmu tabletku od nervů, protože to nervové vyčerpání je veliké.

Silvestrovské odpočítávání (ilustrační foto)

Máte vůbec čas myslet na Vánoce, na dárky? Nebo to obstarává někdo jiný?

Dárky řeším v podstatě v listopadu, kdy po rodině rozdám finanční obnosy na Mikuláše a na Vánoce, a pod stromečkem jsou potom za tyto finance nakoupeny dárky.

A mají ohňostrojaři... – nebo jak si říkáte, pyrotechnici?

Pyrotechnici není to pravé ořechové, opravdu jsme ohňostrojaři.

Kolik vás vůbec je v Ostravě? Nebo profesně v České republice, kolik může být ohňostrojařů?

Co mám záznamy, tak ohňostrojařů je kolem tří tisíc, ale profesních firem, které se tomu věnují každý rok, je zhruba patnáct.


Pokud vás zajímá více o práci Daniela Hradila, jednoho z našich nejlepších ohňostrojařů, poslechněte si magazín Křížem krajem (viz 'Přehrajte si celý příspěvek' v úvodu článku). Nechá nás ještě více nahlédnout pod pokličku svého netradičního řemesla.

Spustit audio