Jak se dostat z dluhové pasti. Lidem na Osoblažsku pomáhá sociální poradna

7. říjen 2019 06:20

V jedné z nejchudších částí Moravskoslezského kraje je velký zájem o takzvanou sociální poradnu. Dvě úřednice tam objíždějí radnice několika vesnic na Osoblažsku v česko-polském pohraničí a radí lidem, jak vyplnit žádosti, dohledávají informace k přiznání důchodu, ale hlavně pomáhají rodinám dostat se z dluhových pastí.

Zatím prošlo poradnou zhruba 200 lidí. Vesnice teď  žádají o evropské dotace, aby poradna mohla pokračovat i v příštím roce.

Asi dvě třetiny klientů poradny řešily dluhovou problematiku. „Je tady hodně těžkých případů, kdy děti nechodí do školy, protože rodiče nemají na to, aby jim platili autobus. A nejbližší škola je odtud 35 kilometrů. Tím pádem v šestnácti letech končí opravdu na úřadu práce,“ vysvětluje Jana Sulková z Osoblažského cechu.

Úřednice tady pendlují mezi radnicemi vesnic, aby v každé byly alespoň jeden den v týdnu.

Osoblažský cech (společnost podporující vyšší zaměstnanost a zaměstnatelnost v osoblažském regionu – pozn. red.) teď žádá o další evropské peníze, aby poradna mohla fungovat dál. „Aby nemusel jednat sám klient, aby mu mohl někdo erudovaně poradit,“ dodává Jan Bezděk, ředitel Osoblažského cechu a starosta Dívčího Hradu (SNK).

Pokud cech peníze získá, pomoc hledat práci a poradit s exekucemi dalším zájemcům by tady úřednice mohly od ledna příštího roku.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio