Jak se firmy v Královéhradeckém kraji připravují na povinné testování na přítomnost koronaviru?

13. leden 2022 08:08

Zaměstnance ve firmách po celém Česku opět čeká povinné testování na koronavirus. Znovu začne v pondělí 17. ledna. Vláda tak reaguje na šíření varianty omikron. Co to znamená pro společnosti v Královéhradeckém kraji? Nejen to zjišťovala reportérka Michaela Vančurová.

Koho přesně se testování bude týkat?

Čtěte také

Všech zaměstnanců soukromých i státních firem a organizací, živnostníků a také jednatelů společností. A to bez ohledu na to, jestli jsou a nebo nejsou očkovaní proti onemocnění covid-19. Samotesty budou muset zaměstnanci ve firmách podstoupit dvakrát týdně s tím, že pauza mezi jednotlivými testy jsou nejméně tři dny.

Tento režim by měl dle ministerstva zdravotnictví zatím trvat zhruba dva až tři týdny. V případě, že se člověk odmítne otestovat, tak musí nosit respirátor, dodržovat rozestup alespoň 1,5 metru od ostatních, pokud je to vzhledem k práci možné, a také se musí stravovat odděleně.

Jak jsou na testování zaměstnanců připravené firmy napříč Královéhradeckým krajem?

Čtěte také

Oslovila jsem jak větší tak i menší podniky v našem regionu. A zástupci těchto firem mluvili podobně. Tedy v tom smyslu, že na testování jsou připraveni.

Některé společnosti mají samotesty objednané na několik týdnů dopředu, některé dokonce mají zásobu samotestů i na měsíce dopředu. Ten samotest mohou zaměstnanci nahradit negativním PCR testem, ne starším než 72 hodin, a nebo negativním antigenním testem, ne starším než 24 hodin z odběrových míst.

Pro některé oslovené firmy v regionu jsou ale samotesty lepší variantou, protože tím mají nad vším lepší dohled.

Čtěte také

Samotesty může nahradit například negativní PCR nebo antigenní test z odběrového místa. Plánují tak v Královéhradeckém kraji kvůli tomu posílit kapacity odběrových míst?

Odběrová místa na covid-19 ve všech krajských nemocnicích i ve Fakultní nemocnici Hradec Králové mají aktuálně dle svých vyjádření dostatek kapacit, takže to zatím není potřeba.

V případě že by se ale například po pondělí zvedl o testování zájem, tak jsou tato místa schopná kapacitu navýšit.

Spustit audio

Související