Jak se vaří jídlo do letadla

Chystáte se na dovolenou? Letecky? Na čem si asi po cestě budete pochutnávat? Kdo sestavil recept a kdo podle něj vařil? Zjistili jsme za vás!

Jolana Nováková si domluvila návštěvu v cateringové společnosti Alpha Flight na ruzyňském letišti. Ředitel společnosti František Ševčík s Jolanou absolvoval důkladnou bezpečnostní kontrolu u vstupu na letiště. Ostatně, tou každé ráno procházejí všichni, kteří se na přípravě jídel do letadla podílejí. Asi si dokážete představit, jaká fronta se při vstupu u brány vytvoří! Zvlášť, když někomu při prohlídce pípají boty a zapomněl si z kabelky vyndat nožík na houby… (jako Jolana).

Předváděcí akce

Máme štěstí! Cateringová firma právě dnes pořádá „předváděčku“ pro letecké společnosti. Jejich zástupci vybírají z desítek předložených teplých i studených pokrmů a dezertů. Ochutnávají a rozhodují, co v následující sezoně předloží svým zákazníkům na palubě letadel. Jídla připravil tým pracovníků podle receptů šéfkuchařů. A ti je sestavili na základě požadavků leteckých společností. Jídlo musí lahodit žaludku i oku. Tu se přehodí kousek ovoce, tu se přidá čokoládka, změní se příloha, lidé z leteckých společností se na konečné podobě pokrmů domlouvají nejen s šéfkuchaři, ale i s obchodním oddělením - kvůli stanovení ceny.

Co chutná a co ne

Existuje takové pravidlo. Když se jídlo prodává, je poznat na tržbách, co chutnalo a když se rozdává, je poznat u myčky nádobí, co mělo a nemělo úspěch.Dnes se ochutnává třeba kuře na paprice, vepřové maso na pórku, krůta Marengo, segedínský guláš… A je těžké rozhodnout, protože vše je stejně lahodné.

Kuchyně, ve které se připravují teplé pokrmy do letadla

Hurá do výroby!

V rámci zachování štíhlého pasu opustíme ochutnávku a vydáme se do výroby. Předtím je ovšem nutné obléknout bílý plášť, legrační čepičku, která schová vlasy a vyplnit prohlášení o bezinfekčnosti.

Pod vedením šéfkuchaře Václava Bodnara projdeme hrubou přípravnou, kde se shromažďují suroviny od dodavatelů. Po omytí se převezou do čistých prostor, do zásobárny masa, zeleniny a na další místa. Tam se dále upravují a přesunou se do místnosti zvané varna. Pokrmy se připravují třeba v konvektomatech, které pečou, dusí a vaří dohromady.

Ochlazování

Po uvaření se musí pokrm do 180 minut ochladit na méně než5 stupňů Celsia, to se děje v chladících boxech nebo tzv. dusíkových celách, jídlo se chladí ve velkých gastronádobách. Ochlazené pokrmy se převezou do banky zchlazených jídel, kde čekají na kompletaci.

Zde se po uvaření jídla ochlazují pomocí dusíku

Kompletace

Pak se jídlo rozdělí do servírovacích misek podle fotografií na zdi, u kterých jsou napsané přesné gramáže. Pokrmy, které se budou v letadle ohřívat, se vkládají do kovových vložek s rošty, takzvaných inzertů. Následuje velká kompletace, kde se dávají dohromady výrobky studené kuchyně, dezerty a ostatní komponenty, které budete mít v letadle na platíčku. Vše se naskládá do servírovacích vozíků.

Expediční hala

Pro letadlo se připravují i nápoje, které se transportují v kovových boxech, pytle s toaletními potřebami, noviny, a tak dále, a vše se sejde v jedné veliké místnosti – v expediční hale. K jejím rampám přijede řidič se speciálním nákladním autem. Ví, co kdy kam má odvézt, naloží vše potřebné pro ten který let – to je předtím zkontrolováno člověkem k tomu určeným – a vše odveze k letadlu.

V letadle

Do letadla ještě dorazí kontrolor, předá náklad posádce a vysvětlí, kde, co a kolik toho mají... Jídlo se umístí v kuchyňkách v přední a zadní části letadla. Až přijde ten správný čas, inzerty s pokrmy se vloží do trouby, ohřejí se, narovnají na platíčka (na kterých už je předkrm, dortík, příbor, ubrousek…) a rozdají se cestujícím.

Kompletace pokrmů dle fotek na nástěnce, vkládání do kovových kontejnerů

Uvařte si pokrm „z letadla“!

Na výsledném díle je znát i to, že ve firmě, kterou jsme navštívili, se všichni usmívají, vládne tam pohoda a co se slíbí, to se splní. Proto si můžete prohlédnout i fotky některých pokrmů do letadla, které nám společnost poskytla. A uvařit si podle receptů šéfkuchaře Václava Bodnara to, co se podává v letadle. Rozpis surovin exkluzivně pro nás upravil z desítek kilogramů na množství pro rodinu.