Jak si připravit nejlepší burger? Tipy a triky prozradil řezník František Kšána

Každý má trochu jinou představu, jak by měl vypadat ideální burger. Vynikající kus ale připravíte díky vyzrálému masu z hrudí, krku a žeber. Kvalitní burger by měl mít kolem 25 až 30 % tuku. Pokud v sobě maso tuk nemá, nebude mít správnou chuť.

Maso nameleme na hrubší šajbu (6 mm). Umletou surovinu zmáčkneme a poté necháme pár hodin v chladu odležet, díky čemuž se maso spojí. Pokud bychom namleté maso hned grilovali, může se rozpadat.

Umleté maso nedoporučujeme solit. Sůl sice pomůže ve vaznosti masa, burger bude následně méně šťavnatý. Solíme proto až na úplný závěr.

Letní masová škola Františka Kšány

Řezník František Kšána ml.

František Kšána pracoval 20 let se svým tatínkem. Před lety se osamostatnil a dnes šéfuje proslulému řeznictví Naše maso v Praze 1. Je nadšeným posluchačem Českého rozhlasu a už léta mu v hlavě zraje plán na velkou knihu o mase. Podle jeho slov by měl dobrý řezník umět se zákazníkem promluvit i poradit. Denně to dokazuje ve svém řeznictví, nově tak činí i na vlnách regionálních stanic Českého rozhlasu.

autor: František Kšána ml.