Jak si připravit vlastní jarní bylinkový čaj

Jarní čas nám umožní nasbírat si na loukách, zahradách, remízcích a v lese bylinky a rostliny, které se mohou stát základem vlastního jarního bylinkového čaje. Takový čaj nejen více chutná, ale také pomůže s léčením neduhů a osvěží. Proto vám poradíme, co do něj přidat, kdy bylinky sbírat a jak je sušit.

Maliník je bylinka krásy, aby ženy byly pořád krásné. Používá se do čistících a detoxikačních čajů. Do základu jarního lahůdkového čaje patří ostružiník a jahodník. To jsou všeléky a patří mezi lahůdkové čajoviny. Ostružiník se přidává do jaterních čajů. Jahodník má posilující účinky na organismus. „A hlavně to jsou bylinky, které můžeme pít denně, celý rok,“ vysvětluje bylinkářka a majitelka rodinné farmy Sedmikráska Hana Urbánková z Jimramovských Pasek na Žďársku.

Skvělou chuť bylinkovému čaji dodá všudypřítomný plevel kopřiva. Je dobrá pro nastávající maminky, podporuje tvorbu mléka. Kopřiva je opravdu dar, myslí si bylinkářka Hana Urbánková.

Bylinkářka Hana Urbánková

Sedmikrásku snídají všechny moje děti

Do lahodného bylinkového čaje z čerstvě natrhaných rostlin patří určitě sedmikráska. Výborná je na dýchací potíže, také je detoxikační a vhodná při potížích s játry. Podle Hany Urbánkové z Jimramovských Pasek je to bylinka pozitivní energie. Odmalička to vštěpuje svým pěti dětem: „Každý den ráno vyběhnou ven a sní několik sedmikrásek.“

Při přípravě bylinkového čaje z čerstvých rostlin můžeme použít vše, co právě roste. V květnu je to bříza. Listy břízy trháme, dokud jsou lepkavé a krásně zelené. Přidáme pampelišku, borůvčí, hloh, jitrocel, kontryhel a také bez.

Sušení je alchymie

Hana Urbánková suší bylinky buď vcelku, zavěšené na stinném místě ve svazečcích. Důležité je, aby při sušení nepomáhalo sluníčko, bere bylinám barvu. Zavěšené bylinky musí schnout několik dní.

Kopřivy ve svazečcích

Další možnost, jak bylinky usušit, je rozstříhat je nůžkami na bylinky, dát na plech a nechat schnout u temperujícího krbu nebo kamen. Bylinka musí zůstat krásně zelená, jakmile zhnědne nebo zčerná, ztrácí všechny účinné látky. Obzvlášť citlivý je jitrocel. Takhle se bylinky suší dva tři dny.

Kvalitně sušená bylinka vydrží asi rok. Uchovává si všechny účinné látky, potom už je ztrácí. Než se pustíme do sušení, musíme odstranit kořen a všechny nečistoty. Usušenou bylinku můžeme skladovat v igelitovém pytlíku na tmavém místě. Sluníčko je totiž nepřítel sušených bylinek. Pokud je rostlina dobře usušená, nemusíme mít z igelitového obalu strach.

autor: Tamara Pecková