Jak správně ugrilovat krkovičku? Vyzkoušejte tipy proslulého řezníka

Krkovička patří mezi nejoblíbenější masa na grilování. Pokud si maso kupujeme dopředu, je vhodné si jej koupit vcelku. Doma si pak krkovičku nařežeme až před samotným grilováním. Minimální tloušťka masa by měla být 2 cm. Tenčí plátek se rychleji vypeče.

Než se gril rozhoří, můžeme si maso nechat na grilu prohřát. Bude hotové přibližně za 10 minut. Pokud maso opečeme zprudka na kameni (z každé strany přibližně dvě minuty), pak jej nemusíme ani potírat olejem, protože krkovička pustí vlastní tuk.

V případě grilování na roštu maso lehce potřeme olejem, aby se lépe zapeklo. Po opečení je dobré nechat maso mírně odpočinout. Na krkovici se objeví krůpěje šťávy, která se z masa snaží dostat ven. V tuto chvíli ji můžeme ještě na půl minuty opéct a následně podávat. Maso doporučujeme solit až po ugrilování.

Letní masová škola Františka Kšány

Řezník František Kšána ml.

František Kšána pracoval 20 let se svým tatínkem. Před lety se osamostatnil a dnes šéfuje proslulému řeznictví Naše maso v Praze 1. Je nadšeným posluchačem Českého rozhlasu a už léta mu v hlavě zraje plán na velkou knihu o mase. Podle jeho slov by měl dobrý řezník umět se zákazníkem promluvit i poradit. Denně to dokazuje ve svém řeznictví, nově tak činí i na vlnách regionálních stanic Českého rozhlasu.

autor: František Kšána ml.