Jak udělat silnou omáčku ke zvěřině

Základem je vývar ze zvěřinových kostí. Obohaťte ho ale hrstí cukru, který necháte zarestovat. Nesmíte ho spálit do zeleného dýmu. Musíte z něj vyrobit karamel. Základ vývaru díky tomu získá hnědou barvu. Jak postupovat dál?

Dalším krokem je zalití vývaru červeným vínem. Nesmíte ho přilít všechno najednou. Dodává se postupně a tekutina se ve vývaru redukuje. Poté se znovu zalije červeným vínem a opět redukuje až skoro do vypečení. Tímto postupem dostaneme kýženou barvu vývaru.

Až se vývar uvaří s kostmi, což je asi po 2-3 hodinách, scedí se a šťáva se znovu redukuje na desetinu objemu. Tím dostaneme omáčku plnou síly, chuti a barvy, která se ideálně hodí ke zvěřině.

autor: Pavel Pospíšil