Jak žijí jeptišky? Do jejich soukromí můžete nahlédnout v klášteře Alžbětinek

3. březen 2017
Česko – země neznámá

Život jeptišek je pro mnohé lidi jedním velkým tajemstvím. Kdo se s nimi ale seznámí blíž, zjistí, že jejich všední starosti a činnosti se od těch našich příliš neliší. Sami se o tom můžete přesvědčit třeba v malém muzeu, které zřídily sestry Alžbětinky v Jablunkově na Frýdecko-Místecku v jedné z nepoužívaných budov kláštera.

Alžbětinky v Jablunkově působí od poloviny 19. století. Nejprve ve staré budově v centru města u řeky, později v nově vybudovaném klášteře na kopci. A za celou dobu se jim nashromáždila spousta vyřazeného nábytku, pomůcek pro ošetřování nemocných či vybavení do kuchyně. Něco se vyhodilo, něco schovalo na půdu.

Sestrám bylo líto, že na krásné staré věci sedá prach. A tak se rozhodly, že si zřídí v objektu kláštera své vlastní muzeum. Návštěvníkům tím dávají možnost nahlédnout do každodenního života jeptišek.

Pomoc potřebným

Posláním Alžbětinek je služba starým, nemocným a opuštěným lidem. V tomto odlehlém koutu naší země se usídlily díky slibu pátera Vavřince Piontka, který se při svém kněžském výročí místním farníkům zavázal, že o ně bude v dobách nouze postaráno. A tak v září roku 1851 přišla do Jablunkova z polského Těšína sestra Bonaventura.

Pohled na zadní část Kláštera Alžbětinek v Jablunkově

Bývala však období, která službě Alžbětinek nepřála. Za druhé světové války unikly deportaci do koncentračního tábora jen díky tomu, že do jejich nemocnice sváželi na smrt nemocné tuberkulózní pacienty. V době poválečné zase péči o nemocné nuceně vyměnily za péči o dobytek a pole.

Teprve po roce 1989 se mohly vrátit zpět ke svému původnímu poslání. Ale ani hospodařit se zde nepřestalo. A tak dodnes návštěvníci kláštera mohou procházet zahrádkou či zavítat do chléva s kravami, prasaty a slepicemi.

O muzeu v klášteře Alžbětinek v Jablunkově nenajdete nikde ani zmínku, a to bylo otevřeno už v roce 2009. Klášter funguje také jako domov pro seniory, a tak původně chtěly sestry nabídnout možnost prohlídky návštěvám, které přicházejí za klienty domova. Ale pokud se budete chtít zastavit i jen tak, určitě vás neodmítnou. A možná přidají i svůj zasvěcený komentář. Kontakt pro objednání prohlídky najdete na www.alzbetinky.jablunkov.cz.

Spustit audio