Jaké to je být módní návrhářkou?

23. červen 2017

S naší mladou reportérkou Hankou jsme si vyzkoušeli, jak se pracuje v ateliéru modní návrhářky Jany Minaříkové. Co všechno taková návrhářka musí umět? A jak přesně vypadá její práce?

V ateliéru

Království nití, špulek, špendlíků a látek vévodí veliký stůl. Na něm Jana nejprve přenáší nápady ze své hlavy na papír. Ale co kdyby neuměla kreslit ? Návrh nemusí být hned výtvarné dílo, je ale důležité umět si ho rychle načtrnout, abychom nápad nezapomněli. A to i s postavou. Aby bylo vidět, jak mají být šaty nebo kalhoty dlouhé a jak bude vypadat třeba rukáv. Kreslení je ale řemeslo, které se dá v návrhářské škole naučit.

Vybíráme látky

Práce návrhářky zahrnuje také výběr látek a barev na budoucí model. Různé materiály se hodí na různé oblečení a může se stát, že nějaká barva na některém typu látky nevynikne. Je to vlastně takové kouzlení a zkoušení, které vyžaduje hodně fantazie, protože návrhářka si svůj model musí umět představit v konečné podobě.


Nejtěžší je vymyslet střih


Když už je hotový návrh, je třeba vyrobit střih, podle něhož se bude stříhat látka. A je tu další pomocnice – krejčovská panna. Není to ani panenka na hraní, ani víla, která se nad švadlenkami vznáší. Tahle panna má jen trup, ale zato z měkkého materiálu, který snese špendlíky. Na ní se šaty nejprve špendlí, stehují, a pak teprve může přijít na první zkoušku zákaznice.


Než se narodí nový model šatů, musí se šít třeba sedmkrát

Teprve na živé modelce nebo zákaznici je vidět, zda střih dobře sedí a vypadá tak, jak si Jana při prvním návrhu představovala. Pokud ne, tak se model zase rozpáře a šije nebo upravuje znovu. Mezi nejnáročnější modely patří společenské (čili plesové) a nebo svatební šaty. Na ně se často našívá ještě krajka nebo kytky či další aplikace z látky nebo i jiných materiálů. Jejich výroba představuje doslova stovky hodin práce. K práci návrhářky ale nepatří jen samotná výroba modelu oblečení. Musí vyhledávat a nakupovat vhodné látky a materiály. Ale když se lidé v jejích modelech cítí dobře a rádi je nosí, má ze své práce velkou radost .

Pořad Profese nás baví běží každou neděli od 9 hodin nebo v repríze následující sobotu v 15 hodin. Díl s módní návrhářkou si můžete poslechnout pod článkem a příště si budeme povídat o tom, jaké to je být sládkem.

Spustit audio