Jaké víno se hodí k jídlu?

Vybrat si k jídlu to správné víno je velmi důležité. Třeba k husím játrům si dovedu představit gewurztramín – kořeněné víno. Nebo také ledové víno. K rybě se naopak hodí dobré suché víno.

Ke kuřecímu masu bych zvolil silnější víno, třeba šedé burgunské. Ke zvěřině patří jedině červené víno. Jinou odrůdu červeného vína ale budeme mít k bažantovi a jinou k divočákovi.

Obecně by se dalo říct, že bílá vína podáváme se světlým masem (ryby, drůbeží, telecí maso, světlé omáčky, čerstvé světlé sýry) a červená vína s tmavým masem.

Naopak víno se nehodí k jídlům okyseleným octem, čokoládovým polevám, zavařeninám, vajíčkům, červené víno k pokrmům nasáklým mořskou vodou.

Vybrat dobré víno k jídlu není sice lehké, ale člověk by se to měl za svůj život naučit.

autor: Pavel Pospíšil