Janáčkova filharmonie Ostrava vstupuje do jubilejní 70. sezóny

5. říjen 2023 09:33

Janáčkova filharmonie Ostrava dnes otevírá jubilejní 70. sezónu. Hostem zahajovacího koncertu bude světově uznávaný houslista Vadim Gluzman. V rukou izraelského sólisty posluchači uslyší i jedinečný historický nástroj ze 17. století.

Housle z dílny proslulého houslaře Stradivariho vyrobené v roce 1690 znějí ve foyer bývalého kina Vesmír. A to v rukou izraelského koncertního mistra Vadima Gluzmana. „Nástroj patřil zakladateli toho, čemu dnes říkáme ruská houslová škola, famóznímu pedagogovi a houslistovi Leopoldu Auerovi,“ říká sólista, kterého Janáčkova filharmonie Ostrava doprovodí na zahajovacím koncertu.

Ty budou kvůli menší kapacitě provizorního sálu dva. Zazní Koncert pro housle a orchestr D dur opus 61 od Ludwiga van Beethovena. Gluzman navíc koncert doplní o moderně pojaté kadence z pera Alfreda Snittkeho.

Posluchači uslyší také symfonii č. 9 Dmitrije Šostakoviče. „Šostakovič ji psal po ukončení války. Čekalo se, že bude velmi oslavná, že bude oslavovat vítězství rudé armády heroickým stylem. Poněvadž si byl vědom všech těch velkých obětí, kterou válka přinesla, a trpěl tím, tak ji napsal v takovém komornějším stylu. Za to sklidil velkou kritiku,“ připomíná koncertní mistr Janáčkovy filharmonie Jakub Černohorský.

A co dalšího čeká Janáčkovu filharmonii v jubilejní 70. sezóně? „Je to například řada klavírních recitálů, na kterých vystoupí Olga Kern nebo Jan Lisjecki. Na co bych upozornil, je také to, že jsme v naší sezóně reflektovali rok české hudby a významné jubileum Bedřicha Smetany, k jehož poctě děláme ve spolupráci s Národním divadlem moravskoslezským koncertně jeho operu Libuši,“ přibližuje ředitel Jan Žemla.

Ve čtvrtek 12. října čeká ostravské filharmoniky vystoupení v Katedrále sv. Ludvíka v Paříži.

Spustit audio