Jaroslav Boček: Kraslice

18. duben 2022

Kraslice. Tak se jmenuje povídka českého filmaře, novináře a literáta Jaroslava Bočka. Zdálo by se, že půjde o příběh čistě velikonoční, ale není to tak docela pravda, přestože právě kraslice v něm hraje podstatnou roli.

Čte: Petr Lněnička
Připravil: Jiří Vondráček
Režie: Martina Schlegelová
Natočeno: 2015

Vyprávění s dávkou humoru a ironie se odehrává v ordinaci psychiatra. Orientalista doktor František Svoboda přichází za lékařem s velmi zvláštním problémem, který způsobila právě velikonoční kraslice.

Jaroslav Boček

Spisovatel a filmař Jaroslav Boček je autorem žánrově pestrého prozaického díla, jeho texty se vyznačují dobře konstruovanými zápletkami a trefnými psychologickými postřehy. Prozaik, filmový kritik a teoretik, tvůrce krátkých filmů Jaroslav Boček se narodil se 25. května 1932 v Úlovicích u Loun. Vystudoval filmovou vědu a dramaturgii na FAMU.

Pracoval jako pomocný dramaturg u Československého státního filmu, působil jako filmový redaktor časopisů Kultura a Kulturní tvorba. Místo odborného pracovníka Československého filmového ústavu musel z politických důvodů roku 1972 opustit. V roce 1990 se do Filmového ústavu vrátil ve funkci ředitele. V roce 1992 se stal šéfredaktorem deníku Svobodné slovo, o rok později začal psát komentáře pro deník Právo.

Jako dramaturg se podílel na množství animovaných filmů (Konec baroka v Čechách, 1966, Svatopluk a jeho synové, 1968, O statečné Kačence aneb Krčma hrůzy, 1973, Jak chameleon k štěstí přišel 1987, aj.), pro televizi napsal například dramatizovanou filozofickou rozpravu Řvaní hrdličky, která vycházela z textů Jana Amose Komenského (1969, uvedeno 1992). Zemřel 15. března 2003.

autor: ele
Spustit audio