Je nutné vynechávat přílohy k jídlu, když chci zhubnout? Není! Rady zkušené výživové poradkyně
Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:
- 00:51 Rozhovor s ředitelkou české pobočky UNICEF Pavlou Gomba
- 05:06 Dlouhé sukně jako módní trend letošního podzimu a zimy
- 09:04 Výživová poradkyně Martiny Jandová a ideální přílohy k jídlu
- 12:49 Poradíme jak a proč pěstovat microgreens
- 18:15 Co může být příčinou vyhřezlé ploténky a jaká je prevence
- 22:50 Cestovatelka Pavla Apostolaki a její tip na výlet do polské Poznaně
Je nutné vynechávat přílohy, když chci hubnout?
Vynechávání příloh je častá hubnoucí strategie a setkávám se s ní u svých klientů už spoustu let.
Pravděpodobně je to z důsledku stále oblíbených výživových směrů, ve kterých se sacharidy téměř vylučují nebo značně omezují.
Vynechávání příloh je zbytečné
Přílohy mají v jídelníčku své místo a nemusíte je vynechávat, což platí i při hubnutí.
Co dobrého nám přílohy přináší?
• Jsou zdrojem komplexních polysacharidů, které nám slouží jako zdroj energie.
• Když sníme jídlo, které obsahuje všechny makroživiny, máme vyšší pocit nasycení.
• Obzvláště ty celozrnné přílohy jsou bohatým zdrojem vlákniny, kterou potřebujeme pro dobré zažívání a zdravou mikrobiotu (zdravá střeva).
• Jsou zdrojem vitamínů a minerálních látek, jejich obsah se liší podle jednotlivých druhů. Celozrnné obiloviny jsou obecně bohatším zdrojem těchto mikronutrientů.
• Jsou i zdrojem bílkovin. Obiloviny obsahují 10-13 % bílkovin, luštěniny až 25 %, nejbohatší na obsah bílkovin je sója, která obsahuje až 35 % bílkovin.
Ačkoliv eliminace příloh zpočátku opravdu urychluje hubnutí, v praxi vidíme, že to pro většinu lidí není praktické, dlouhodobě udržitelné a ani nutné.
Čtěte také
Klasický scénář totiž vypadá tak, že sice vynecháte přílohy u oběda a ušetříte nějakou energii, ale odpoledne nebo večer to doháníte sladkým nebo velkými porcemi jídla. Nejde odolat. Tělo se o energetický deficit silně přihlásí.
Druhý typický scénář vypadá tak, že to i pár týdnů opravdu vydržíte, ale protože přílohy prostě milujete, a někdo vám zamává čerstvě upečeným rohlíkem před nosem, tak se vrátíte se zpátky do starých kolejí. Bohužel však s dvojitým apetitem prahnoucím právě po pečivu a přílohách.
Základem zdravého hubnutí je mít všech pět po hromadě, tvrdí certifikovaný výživový poradce Martina Jandová.
Netvrdíme, že bez příloh nelze jídelníček poskládat, někdo opravdu pro svůj život tolik sacharidů nepotřebuje. Z našich zkušeností ale víme, že většina hubnoucích do této skupiny nespadá.
Jak tedy servírovat přílohy? 1/3 talíře
• Samozřejmě v rozumném množství vhodném pro vás a v průběhu celého dne
• Častou chybou jsou jen malé porce k snídani a k obědu a večer naopak velké porce (typicky například půl krajíčku chleba k snídani a k večeři naopak 2 krajíce chleba, raději to přehoďte).
• Bez tuku navíc! Pozor na hranolky, krokety, bramboráky, topinky, smažené palačinky a další. Smažením zbytečně zvyšujete energetickou hodnotu přílohy, bohužel ji také „obohatíte“ o škodlivé, karcinogenní látky a přetížíte své trávení, především žaludek a žlučník.
• Pozor i na další tučné přísady. Šťouchané brambory se slaninou a smaženou cibulkou, bramborová kaše se čtvrtkou másla, bramborový salát s majonézou apod.
Přejídáte se sacharidy? Potřebujete pestrost a odlehčit
Pravdou je, že přílohy a pečivo většině z nás opravdu moc chutnají a v jídelníčcích se jako protipól k jejich eliminaci vyskytují zbytečně často a ve zbytečně velkých porcích.
Čtěte také
Čerstvý chléb a rohlíky, těstoviny nebo rýže - nejčastější přílohy, které v jídelníčcích vidíme. Jídelníček, včetně příloh, však musí být pestrý, abyste se neochudili o mikronutrienty a vlákninu. Obiloviny bohaté na vlákninu nás lépe zasytí a nemáme pak tendence se jich tolik přejídat.
Těstoviny, jedna z nejoblíbenějších příloh, nemusí být jen pšeničné. Vyzkoušejte i jiné druhy, skvělé jsou těstoviny luštěninové, které obsahují oproti klasickým více bílkovin i vlákniny.
Jak přílohy chutně odlehčit?
• Namísto bramborové kaše udělejte bramborovo-mrkvovou, bramborovo-celerovou, bramborovo-brokolicovou, bramborovo-květákovou apod.
• Vyzkoušet můžete i různé druhy noků, které obohatíte například špenátem, květákem nebo dýní.
• Namísto rýže, kuskusu, bulguru nebo pohanky naservírujte tyto přílohy smíchané s nadrobno nakrájenou zeleninou, například brokolicí nebo květákem.
• Pakliže jste to přes den se sacharidy přehnali, můžete si dát k večeři proteinový chléb namísto obyčejného pečiva nebo místo přílohy nadrobno nakrájenou zeleninu.
To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.
Související
-
Vybírejte s námi Šarmantní osobnost roku! Už 1. března startuje další ročník ankety Českého rozhlasu
Další ročník ankety Českého rozhlasu Šarmantní osobnost roku klepe na dveře. O tom, kdo se stane vítězem, rozhodnou vaše hlasy a tipy.
-
Jsou malé, jejich chuť je ale výrazná a silná. Ve světě jim říkají mikrogreens, u nás mikrobylinky
Pěstování mikrobylinek, známé pod anglickým označením microgreens, není žádná novinka. Ve světe je konzumace bylinek jen několik dnů po vyklíčení oblíbená už několik let.
-
Proč a jak kvasit? Potraviny jsou výživnější a stravitelnější. Recept na pickles od Martiny Jandové
Magazín o zdravém životním stylu. Chcete být fit, vědět co se nosí a poznat zajímavé osobnosti? Poslouchejte Šarm!
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.