Je tady další ročník Karlovarského skřivánka! Tradice soutěže mladých zpěváků pokračuje

21. březen 2024

Tradiční a oblíbená pěvecká soutěž pro děti a mládež, Karlovarský skřivánek, se vrací do svého rodného města pro další ročník. Karlovy Vary budou hostit finále celostátní pěvecké soutěže ve dnech od 25. do 27. března.

Před téměř 30 lety přišel s myšlenkou uspořádat soutěž v sólovém zpěvu pro děti a mládež v Karlových Varech tehdejší ředitel Základní školy a Základní umělecké školy s rozšířenou výukou hudby, výtvarné výchovy a tance, Jindřich Volf. První pokus o pořádání soutěže v menším měřítku se konal v roce 1995 a už od prvního ročníku se tato událost stala velmi oblíbenou. 

Během 29 let existence soutěže se do soutěže zapojili tisíce chlapců a děvčat ve školních, krajských a regionálních kolech. Každoročně se pak kolem 3000 soutěžících střetává v celostátním finále v Karlových Varech. 

Vítězové soutěže Karlovarský skřivánek se stali inspirací pro mnohé další děti. Někteří z nich se věnují studiu zpěvu na konzervatořích a stali se sólisty na českých operních scénách. Mezi absolventy soutěže je i Zbyněk Drda, který se proslavil v televizní soutěži „Česko hledá Superstar“. 

Soutěž je určena pro děti a mládež od 6 do 15 let ze základních škol, víceletých gymnázií, základních uměleckých škol nebo jiných školských zařízení. Úkol je stejný ve všech kategoriích – zazpívat jednu píseň národní a jednu podle vlastního výběru. U kategorie C ještě píseň národní v náročnější úpravě. 

Na finále je zvaná i veřejnost

V loňském roce byla do soutěže nově zavedena kategorie D, která umožní účast v duetech z lidové i umělé oblasti. Organizátoři tímto krokem chtějí rozšířit okruhy soutěžících a poskytnout příležitost dalším talentovaným mladým zpěvákům. 

Miroslava Lendělová a Alois Ježek z Mezinárodního pěveckého centra Antonína Dvořáka

Celostátní finále Karlovarského skřivánka 2024 se bude konat ve dnech 25. až 27. března v aule Základní školy a Základní umělecké školy Karlovy Vary. Soutěžní atmosféru a radost z hudby budou moci prožít jak soutěžící, tak i diváci, kteří budou fandit mladým talentům na pódiu. 

Karlovarský skřivanek zůstává jedním z nejvýznamnějších kulturních událostí v Karlových Varech a jeho pokračování každý rok potvrzuje, že vášeň pro hudbu a umění má stále živou tradici v srdci tohoto lázeňského města.

Spustit audio