Jindřich Stejskal miluje počítače a divadlo. Loutky si tiskne na 3D tiskárně

6. březen 2024

Programátor Jindřich Stejskal spojil loutkářské řemeslo s moderními technologiemi. Sobě i dětem pro radost vyrábí maňásky a marionety. Soustruh a dláta k tomu ale nepotřebuje, hlavičky, nohy i ruce si totiž vytiskne na 3D tiskárně.

"Já jsem povoláním programátor, ale od malička mne lákalo divadlo. Tady jsem našel takové spojení umění a techniky,“ vysvětluje loutkář Jindřich Stejskal, který spolupracuje s loutkohereckým kolektivem Divadla ADHD. Jeho loutky z 3D tiskárny můžete vidět například v poslední hře nazvané Sedlák a Plivník. „V divadle jsme potřebovali další loutky a zjistili jsme, že je to organizačně i finančně strašně náročný. Řekl jsem si, že to tedy zkusím sám.“

Na 3D tiskárně se dají vytisknout i klasické marionety

Na zdi podkrovní dílny visí řada marionet na nitích. Čerti, smrtka, slepice, Otesánek a postavička panáčka Pinocchia připomínají práci starých lidových loutkářů. Lipové dřevo a dláta budete v dílně hledat marně. Bez čeho se ale Jindřich Stejskal neobejde, je notebook a 3D tiskárna. Na velkém stole právě modeluje z modelíny hlavu prasátka. Model potom naskenuje do počítače, kde jednotlivé díly upraví a připraví k tisku. Jednotlivé díly potom spojí, naváže na nitě a nabarví. Proces výroby loutky na 3D tiskárně vypadá na první pohled jednoduše, ovšem nezvládne to každý.

Pro vymodelování hlavičky, trupu a končetin musíte mít výtvarný cit, ale také dostatečné technické znalosti, aby jednotlivé díly loutky do sebe dobře zapadly a postavička dělala přesně to, co potřebujete. Navíc musíte ovládat 3D modelovací softwarový nástroj, kterým loutku v počítači dotvoříte. Jindřich Stejskal jednu loutku modeluje zhruba týden. Má to však i výhody. „Když loutku řežete dlátem, tak kdykoliv cokoliv zkazíte, tak už není návratu. V počítači to je obrovská výhoda, že můžete cokoliv vrátit,“ usmívá se Jindřich Stejskal.

Na 3D tiskárně si vytisknete přesně tolik loutek, kolik potřebujete. Navíc můžete mít čerta hubeného i tlustého, stačí malá úprava v počítači. Loutkáři z Divadla ADHD se navíc nebojí loutky po představení půjčit dětem. Když se něco rozbije, Jindřich Stejskal to vytiskne znovu.

Spustit audio