Jiří Sumín: Bosorka

30. leden 2022

Bosorka. Neboli čarodějnice. Nebo taky kouzelnice. To všechno je hrdinka povídky přerovské spisovatelky Amálie Vrbové, která publikovala své texty jako Jiří Sumín.

Taková bosorka, čili čarodějnice, může napáchat mnoho zlého, ale jak se jí zbavit? A jak se před ní bránit?

Neslavně skončil příběh této vesnické čarodějnice.

Účinkuje: Jaroslav Krejčí
Připravila: Eva Lenartová
Napsala: Amálie Vrbová
Zvukový mistr: Zdeněk Prchlík
Režie: Tomáš Soldán
Premiéra: 22. 1. 2022

Tajemný Přerovan Jiří Sumín

Pod jménem Jiří Sumín publikovala většinu svých knih česká spisovatelka přelomu 19. a 20. století Amálie Vrbová. Narodila se v roce 1863 v Uhřičicích u Kojetína do mlynářské rodiny. Do školy chodila v Lobodicích a v Tovačově a další vzdělání získala v klášterním ústavě ve Frýdlantě nad Ostravicí, kde zažila tvrdou kasárenskou výchovu. Sama se navíc věnovala studiu němčiny a francouzštiny. Matka se ale po rozpadu manželství s dětmi odstěhovala do Přerova, do domu v ulici Za mlýnem č. 13. Právě tam žila později neprovdaná Amálie Vrbová se svobodnou sestrou a několik let před její smrtí se přistěhoval i bratr. A tady napsala celé své literární dílo.

Začala psát poezii pod pseudonymem Serafína Svitavská, ale články do Národních listů už podepisovala jako Jiří Sumín, což bylo jméno z románu Podivíni polského národního buditele Józefa Ignace Kraszewského. Do světa románů vstoupila jako zralá spisovatelka v roce 1895.

Amálie Vrbová se snažila o realistickou prózu, která měla občas feministické rysy, ale v některých povídkách pracuje s emocí hrůzy, fantastikou a motivy lidové pověrčivosti, proto je chápána jako předchůdkyně české sci-fi literatury. Amálie Vrbová zemřela na mrtvici v 73 letech a je pohřbena na přerovském hřbitově. Přerov na svou spisovatelku nezapomněl, v aleji parku Michalov v Přerově stojí její busta a procházet se také můžeme Sumínovou ulicí.

Z tvorby neprávem pozapomenuté spisovatelky vybíráme dva texty ze sbírky Povídky skoro neuvěřitelné, které v roce 1937 vydalo Moravské kolo spisovatelů. Autorka se vydání už nedožila, zemřela v listopadu roku 1936.

autor: Eva Lenartová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.