Jitrocelový sirup
Řekové ho kdysi nazývali chladivou bylinou. Důvodem byl jeho protizánětlivý a hojivý účinek. Bohatý je na vitamín C, enzymy nebo třísloviny. V apetýtových receptech se dnes zaměřujeme na jitrocel.
My vám dnes nabízíme tip na jitrocelový sirup, který může sloužit jako lék při nachlazení nebo jako prevence.
Budete potřebovat:
- 3-4 hrsti listů čerstvého jitrocelu
- 2 šálky krystalického cukru
Postup:
- Listy jitrocele pokrájíme na kousky.
- Poté vkládáme do sklenice po vrstvách.
- Dáme jitrocel, zasypeme cukrem, pak opět jitrocel a zase cukr, dokud nemáme sklenici plnou.
- Na závěr ještě zasypeme trochou cukru.
- Necháme dva dny odpočinout na teplém místě.
- Cukr vytáhne z jitrocele šťávu, ve které se rozpustí.
- Šťávu vymačkáme a přecedíme.
- Na chladném místě nám pak vydrží celou zimu. Množství můžeme zvolit podle svých potřeb.
Variant, jak si připravit jitrocelový sirup, je samozřejmě více. Můžete například čtyři větší hrsti jitrocelových listů omýt, nakrájet, vložit do hrnce, zalít asi decilitrem vody a přidat 250 g medu. Poté vaříme, dokud se nevytvoří hustý sirup. Za tepla zcedíme a dáme do uzavíratelných sklenic. Uchováváme v lednici.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.