K přípravám na zimu patřívalo dříve také sklízení, krouhání a tlačení zelí

23. září 2016

Kyselé zelí bývalo a stále je jednou ze základních potravin na zimu. Doplní chybějící vitamín C, celkově prospívá tělu a trávení a dají ze z něj uvařit mnohé chutné pokrmy. Moderní městský člověk si koupí hotový balíček v obchodě. Ale není nad to, zelí si vypěstovat na vlastním poli, nakrouhat a pak natlačit do bečky. Jak se to dělá, předváděl Marian Sikora, gazda v gorolském kroji na jednom z řemeslných dnů v Mostech u Jablunkova.

Vypěstovala jsem na poli zelí, takže co s tím?

Musíte mít dobré nože, struhadlo. To je základ. Dá se koupit i dnes, ale kvalita není taková, jaká bývala za našich dědů.

Tak, teď si dáte k sobě tu ‚lodičku‘ – když táhnete k sobě, nože krouhají. Jednou rukou držíte lodičku a druhou přitahujete nože struhadla.

Tady dole pak máme nakrouhané zelí. Na tom struhadle si můžete nastavit, jak chcete, aby to zelí bylo jemné.

Gazda Marian Sikora ukazuje, jak se krouhalo zelí

Zelí se pak dá do soudků, osolí se. Sůl je s kmínem. A to stačilo. Někteří ještě přidávali jablka nebo křen.

A hlavně je asi důležité to pak dobře utlačit...?

Utlačit to je základ, protože z toho musí odejít ta voda.

Co s tou vodou?

Ta se vylévala. Je to normální voda. Když už to ale bylo kysané zelí, tak z toho se pak dělala takzvaná kapuštnica – uzené maso, nalila se ta voda a to bylo všechno.

A gorole měli přísun vitamínu C.

To byl jedinečný přísun vitamínu C!

Těšíte se, až budete doma nakládat?

Máme doma padesátilitrovou bečku, kam ještě vlezeme s těma nohama. Takže to pořádně utlačíme, s mojí váhou to není zas tak obtížné a pak máme zelí na celý rok.

Spustit audio