K2 české výpravě stále odolává

16. červenec 2007

Už jen jedenáct dní může být v oblasti K2 ostravská expedice vedená Leopoldem Sulovským. Začíná jít tedy do tuhého. Výpravu čeká v následujících dnech možná už jen jediný nebo maximálně dva pokusy o zdolání druhé nejvyšší hory světa.

0:00
/
0:00

Už minule jsme vám říkali, že sice neoficiálně ale podle všech dostupných informací trojice Zdeněk Hrubý, Pavol Lupták a Radim Slíva zdolala ve čtvrtek po poledni sousedící horu Broad Peak, která je vysoká 8047 metrů. Horolezci už sestoupili do základního tábora a informaci potvrdili. Broad Peak je přitom jen o 564 metrů nižší než K2.

Druhá nejvyšší hora světa české výpravě zatím stále odolává, hlavně kvůli počasí. Od včerejška se ale začalo schylovat k možná rozhodujícímu útoku na vrchol. Počasí lehce ustoupilo a část české expedice opět stoupá vzhůru. Zítra by se na rameni K2 měli dát dohromady se čtyřmi nejlepšími borci z ruské a třemi z americké výpravy. Všichni se potom budou snažit společně prorazit cestu na vrchol. Podle plánů tedy bude rozhodujícím dnem středa, ovšem hlavní slovo bude mít počasí.

Co se týká trojice z Broad Peaku, je otázkou, jestli Zdeněk Hrubý, Pavol Lupták a Radim Slíva zasáhnou ještě do bojů o K2. Po sestupu do základního tábora je totiž čeká minimálně pět nebo šest dní odpočinku a po jeho uplynutí by se podle předpovědi opět měla meteorologická situace zhoršovat. Nic ale není vyloučeno, stát se ještě může cokoli.

autor: ras
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.