Kapli ve Věřňovicích na Karvinsku vyzdobily nové moderní vitráže a oltář dovezený z Říma

12. leden 2018

Nečekaně moderní interiér můžete najít v kapli sv. Isidora ve Věřňovicích na Karvinsku. Mohutný oltář přivezla farnost až z dalekého Říma a září všemi barvami. Za ním teď klenutá okna zdobí nové vitráže, protože ty původní už byly hodně poškozené. Novou ozdobu kaple vytvořil vitrážista Marek Trizuljak.

S farářem Mariánem Pospěchou jsme vstoupili do kaple sv. Isidora. „Nové vitráže jsou otázkou lepeného skla – sklo na sklo vzájemně do sebe zapadajícího, takže tam vlastně to kovové žebroví neruší nijak tu vitráž,“ vysvětluje farář.

Výrobu nových vitráží v podstatě způsobil moderní oltář. Ten farnost získala přímo v Římě v jednom ze specializovaných obchodů. A vitráže měly celkový dojem vyladit.

„Mše se mi tady slouží báječně, je to nebe na zemi. Jen jednu věc těm věřícím závidím – já totiž nemám oči dozadu, tak se na tu krásu nemohu dívat tak jako oni,“ dodává s úsměvem.

Farář Marián Pospěcha doufá, že takto opravená a vyzdobená kaple přiláká věřící třeba více k svatbám nebo ke křtinám, protože je to daleko komornější prostor.

Co vitráže a oltář znázorňují, jak je hodnotí lidé, ať už mladí nebo staří, uslyšíte v naší reportáži – viz odkaz na audio záznam v úvodu článku.

Vitráže v kapli sv. Isidora
Moderní vitráže a oltář v kapli sv. Isidora ve Věřňovicích
Část oltáře a vitráž ve věřňovické kapli sv. Isidora
autor: ada
Spustit audio