Karibská Patti Smith a koupání pod vodopády

O haitském vodou padlo v tomto pořadu už hodně slov a do řečí se samozřejmě dostala i zpěvačka Moonlight Benjamin. Její krajan Erol Josué zatím ne. Čas to napravit.

Pro vodou, jak se mu říká na Haiti, zatímco v Africe nebo americké Louisianě voodoo, je lepší, když se k němu vztahují ti, co můžou, ne ti, co chtějí. Popkulturní posedlost tajemným synkretickým náboženstvím – ano, voodoo je především náboženstvím – pak vede ke hrubě zkresleným koncům v hollywoodských filmech, senzacechtivým mýtům a nebezpečným výkladům, s padající hranicí mezi pseudošarlatány a katolickou církví. Když v roce 2010 postihlo Haiti  tragické zemětřesení, při nemž zemřeli sta tisíce lidí, přišla církev s nestoudným vysvětlením, že jde o Boží trest za praktikování vodou. V ten čas zpěvák, tanečník a etnograf Erol Josué přednášel na amerických universitách dějiny haitské kultury. Seděl prý u televize, připravený odjet na ostrov pomáhat, a díval se na kněze nabízející nešťastníkům rýži, pokud vezmou do ruky bibli a zřeknou se vodou. „Byl jsem naštvaný a vystoupil v několika rozhlasových pořadech, abych ten čirý neokolialismus odsoudil a pokusil se uvést vše na pravou míru,“ vzpomínal Josué na moment, kdy se zároveň rozhodl vrátit domů a přijmout výzvu prezidenta Michela Martellyho, aby se ujal vedení muzea National Bureau of Ethnology založeného v roce 1941 a věnovaného historii a výzkumu vodou. Měl k tomu všechny předpoklady: je ounganem, tedy knězem vodou, dokáže promlouvat s duchy loa, služebníky a vykonavateli vůle nejvyššího boha Bondyeho, a ovládá tajný prastarý obřadní jazyk langaj. Hudební pozadí pak Josuému usnadnilo komunikaci s veřejností: poselství jeho druhého alba Pelerinaj mísící tradiční rytmy a zpěvy vodou s rockem, funky, blues, jazzem a elektronikou, tím zdaleka víc proniklo na světovou veřejnost.

Epické album vydává umělecky strhující zprávu o synkretickém náboženství zahrnující víru ve společenskou toleranci, přátelství a vztah k přírodě a moudrosti předků. Josué na něm také zúročil zkušenosti ze dvou desítek let strávených v USA a Evropě i kontakty s hudebníky nejrůznějších žánrů.

Skladbu Erzulie o ženské duchovní bytosti loa, která z vás dokáže udělat boháče, ale když ji nebudete respektovat, vezme si všechno nazpátek, třeba produkoval Philippe Cohen Solal z elektro-tango skupiny Gotan Project. Badji, což v kreolštině znamená oltář voodoo, zahrnuje archivní nahrávku z království Ouidah v Beninu, kde má voodoo kořeny a odkud se v 16. století s otroky přeneslo na Haiti, kde se postupně promíchalo s animismem původních obyvatel Taínů a katolicismem.

Pokaždé když se o něčem rozhodujete, potřebujete dostatek moudrosti a tu naleznete s Kalfou, což v kreolštině znamená křižovatku a jedině na ní najdete tu správnou cestu. Za dokonalou duchovní očistou se pak musíte vydat k vodopádu Saut d'Eau, Haiťany nazývaný Sodo a během rituálního koupání žádat o přízeň a zdraví Pannu Marii Karmelskou, která se tu v 19. století zjevila; ale záleží na tom, jaké jste vyznání, protože uctívači vodou zase prosí o smilování svatou Annu alias bohyni lásky Erzulii Dantor. Na největší náboženskou pouť ostrova se k vodopádům každoročně vydávají tisíce Haiťanů a dochází tu k symbolickému naplnění synkretismu. Josué ve skladbě Pèlerinaj Fla vodoun nabízí i jiný výklad: koupel v Sodo se může stát také přípravou na to, abyste se stali něčím jiným. Proto ji otevřel zvukem kostelních varhan.

Nevědět, že haitská zpěvačka Moonlight Benjamin patří mezi kněžky voodoo, podezřívali bychom ji ze spolčení s jiným kultem. Odněkud tak mohutnou energii přece „Patti Smith z Karibiku“ čerpat musí. To dá snad rozum. Vždyť ji bude brzy padesát, přitom na podium provádí orgie příslušné daleko mladším dračicím. Inu kněžka, co naděláme. Ke všemu pořádně naštvaná, protože jen pouhá myšlenka na dění doma na Haiti, v ní vaří krev. Proto nové, evidentně katarzní album nazvala Wayo: výkřik bolesti. A její kapela, rozuměj čtyři apokalyptičtí jezdci vedení kytaristou Matthisem Pascaudem, s ní dál slouží těžkotonážní bluesrockovou mši, připomínající přípravu na konec světa. „Když se dostanete do slepé uličky a dál už si nevíte rady, musíte požádat o pomoc duchovního,“ tvrdí zpěvačka a vy se vyloženě bojíte, aby vám nenabídla své služby. V tu chvíli by pro vás snad bylo totiž lepší se v té uličce zabarikádovat a trpělivě čekat na někoho méně naštvanějšího. Abychom to uzavřeli: intenzivnější a syrovější album Moonlight Benjamin ještě nenatočila.

Spustit audio