Karvinou a Jastrzębie-Zdrój v Polsku spojí autobusová linka. Jezdit má od září

12. červenec 2021 16:28

Nová mezinárodní autobusová linka bude od letoška fungovat mezi Karvinou a polským Jastrzębie-Zdrój. Mezi městy denně z různých důvodů pendluje velké množství lidí a dopravce ČSAD tam nasadí pravidelný spoj. Podal už i žádost o speciální certifikát, který musí udělit ministerstvo dopravy. Linka ze začátku bude jezdit ve zkušebním provozu.

„Určitě je to dobrý nápad. Je tady dost lidí, kteří by si do Jastrzębie zajeli na nákupy, ale nemají auto,“ míní paní Bohuslava, kterou jsme oslovili na autobusovém nádraží v Karviné. „Je tady hodně Poláků, lidé toho určitě využijí,“ dodává paní Věra.

Linka bude nejprve fungovat ve zkušebním režimu. „Myšlenka je taková, že do konce roku by linka měla jezdit pravidelně denně v dosti velkém množství spojů. A na základě této zkušenosti bychom zjistili potenciál takového mezinárodního spojení,“ říká Jakub Vyvial, ředitel divize osobní dopravy ČSAD Havířov, Karviná a Frýdek-Místek.

Společnost chtěla spoj spustit dříve, plány ale zkomplikoval koronavirus. „Netroufli jsme si v době pandemie něco realizovat. Čili jsme se dostali do bodu, kdy jsme sice měli všechno připravené, ale realizace neproběhla, protože situace na hranicích se v čase dramaticky měnila,“ dodává Vyvial.

Linku finančně podpoří i Karviná. Pohyb lidí mezi městy je totiž poměrně velký. „Ta města nabízejí něco specifického. Jastrzębie-Zdrój například park s lázněmi, na obou stranách se konají zajímavé kulturní akce, které lidé mohou navštěvovat a budou to mít jednodušší, protože nebudou muset cestovat svými vozidly,“ míní mluvčí karvinského magistrátu Lukáš Hudeček.

První autobusy by po mezinárodní trase měly vyjet během letošního září.

autor: Petr Dušek
Spustit audio